Русия извърши масирана терористична ракетна атака срещу украинския енергиен сектор

Москва удари язовира на Днепърската водноелектрическата централа, ЗАЕЦ е пред блекаут

Руски ракетен удар по Днепърската ВЕЦ
Руски ракетен удар по Днепърската ВЕЦ Източник: Telegram

През нощта на 22 март Русия атакува територията на Украйна с дронове и ракети. Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко заяви, че руските окупатори са извършили най-голямата атака срещу украинския енергиен сектор в последно време.

 

"Целта не е просто да се повреди, а да се опитат отново, както миналата година, да предизвикат мащабен срив в работата на енергийната система на страната. За съжаление, има попадения и щети по производствените съоръжения, преносните и разпределителните системи в различни области. Освен това заради обстрела един от електропроводите, захранващи Запорожката АЕЦ, беше изключен", написа той във Фейсбук.

 

Окупаторите са обстрелвали топлоелектрически централи и сериозно са повредили оборудването. "Оборудването на станциите беше сериозно повредено. След края на обстрела служителите на предприятията бързо започнаха да отстраняват последствията и да възстановяват работата на оборудването. ДТЕК (Донбаска топлоелектрическа компания) продължава да прави всичко възможно, за да поддържа надеждната работа на украинската енергийна система", заявиха от компанията.

 

Руски ракетен удар по Днепърската ВЕЦ
Руски ракетен удар по Днепърската ВЕЦ Източник: Telegram

В Харково бе спряно подаването на еленергия, което доведе и до проблеми с водоподаването.  Има поражения в обекти на киритчаната инфраструктура във Виницка област, пише УНИАН

 

Окупаторите са поразили и важни обекти от енерегетиката в Кривой Рог. Въведен е график за спиране и пускане на електрозахранването. 

Запорожката атомна централа се оказа на границата на блекаут. По време на мащабна ракетна атака срещу Украйна в 5:10 ч. е прекъсната 750 kV електропровод, свързваща временно окупираната ЗАЕЦ с единната енергийна система на Украйна.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени