Русия обяви, че изтегля военни части от анексирания украински полуостров Крим

Бяха разпространени и нощни кадри, на които се вижда композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския проток

Русия изтегля войски от Крим след учение
Русия изтегля войски от Крим след учение Източник: New.theins.ru

Русия обяви, че изтегля военни части от анексирания украински полуостров Крим, съобщава "Франс прес". Те се връщат обратно в гарнизоните си след приключването на организираните тактически упражнения в базите на полуострова. Руското министерство на отбраната посочва, че подразделенията от Южния военен окръг се завръщат с влакове в местата на постоянна дислокация. Бяха разпространени и нощни кадри, на които се вижда композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския проток. Мостът свързва Крим с Русия.

 

Вчера стана ясно, че Русия изтегля част от войските си, които бяха струпани от седмици край границата с Украйна, след приключване на военните учения. Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна Министерството на отбраната показа с видео товаренето на военна техника Засега обаче Москва не уточнява графика на военното изтегляне. Западът обаче все още очаква признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм.

 

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на границата все още има над 150 000 руски военни. Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

 

Въпреки всички спекулации, преди дни руският външен министър Сергей Лавров поиска от руския президент Владимир Путин още време за дипломация, тъй като според него има шанс за разрешаване на кризата в Украйна по дипломатически път. Държавният глава се съгласи. Украинският президент Володимир Зеленски обяви 16 февруари за Ден на единството и предупреди, че именно на този ден може да започне руска инвазия в страната му. В отговор Москва обяви, че само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени