САЩ дадоха зелена светлина на Украйна да удари Крим с ракети с голям обсег ATACMS

ATACMS може да се използват за нанасяне на удари в тила на руската армия в други окупирани райони на Украйна

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: 24tv.ua

Съединените щати са дали "зелена светлина" на въоръжените сили на Украйна (AFU) да поразяват цели в Крим с ракети ATACMS с голям обсег, които наскоро бяха прехвърлени в Киев, заявиха високопоставени служители на Пентагона пред The New York Times.

 

Американското военно ведомство нарече окупирания полуостров център на руските военновъздушни и сухопътни сили, "където Русия досега имаше сравнително сигурно убежище". Следователно, целта на ударите с помощта на системите ATACMS ще бъде да се упражни "по-голям натиск върху Крим", е заявил един от представителите на Пентагона, коментирал темата пред изданието.

 

Освен това, ATACMS може да се използват за нанасяне на удари в тила на руската армия в други окупирани райони на Украйна. В този случай целите на ракетите ще бъдат центровете за доставки на Русия в югоизточната част на страната, са пояснили източниците от Пентагона.

 

Според NYT Украйна е получила версия на ATACMS с обсег до 300 км. През есента на миналата година САЩ изпратиха в Киев ракети от същата система с обсег 165 км.

 

По-рано изданието съобщи, че САЩ тайно са прехвърлили повече от 100 ракети ATACMS в Украйна. Украинските военни вече използваха някои от тях, по-специално по време на удара по Крим на 17 април. Тогава украинският президент Володимир Зеленски обяви удар по летището в Джанкьой в северната част на полуострова, но не уточни какви оръжия са използвани. Два дни по-късно руското министерство на отбраната обяви, че системите за противовъздушна отбрана са свалили три ракети ATACMS над Черно море.

 

От Пентагонът са обяснили, че президентът Джо Байдън е одобрил доставката на ракети още през февруари. По искане на Украйна това не е било обявено публично. Белият дом потвърди тази информация.

 

Преди това Кремъл заяви, че в случай на появата на сложни оръжия с голям обсег в Киев, Русия може да се нуждае от "санитарна зона", за да премести военната инфраструктура на въоръжените сили на Украйна на безопасно разстояние от руските граници.

 

След публикациите за новата партия ATACMS Кремъл отбеляза, че позицията на Москва за "санитарната зона" не се е променила. "Ще постигнем целта си, но това ще създаде повече проблеми за самата Украйна", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени