САЩ ще компенсират мигновено загубите на Украйна в бронирана техника

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че Германия ще увеличи от юли доставката на ремонтирани танкове Leopard 1А5

Унищожени танкове Leopard  и бойни машини Bradley
Унищожени танкове Leopard и бойни машини Bradley Източник: МО на РФ

За периода от 5-6 юни до днес, в който ВСУ провеждат контранастъпление, те са загубили 17 бойни бронирани машини Bradley, 4 танка Leopard, а така също 3 американски бронирани колесни автомобили Oshkosh. 

 

На този фон властите на САЩ са взели решение да отделят нов пакет военна помощ за Киев на стойност $325 млн., съобщи журналистката от "Гласа на Америка" Карла Беб, която се позовава на неназован чиновник от Пентагона. 

 

 

В замяна на загубените в бой машини на Украйна ще бъдат предоставени нови бронирани машини Stryker и Bradley. Военната помощ ще бъде осигурена по механизма Presidential Drawdown Authority и ще има "мигновен" характер, т.е. техниката ще бъде извадена от складовете на аериканската армия и срочно доставена в Украйна. 

 

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че Германия ще увеличи от юли доставката на ремонтирани танкове Leopard 1А5. "До края на годината ще доставим над 100 машини", заяви Писториус, цитиран от ТАСС. През февруари т.г. Германия одобри доставката за Киев на 178 танка Leopard 1A5.

 

По-рано зам.-министърът на МВнР на Украйна и бивш посланик в Германия Андрей Мелник призова Берлин да утрои доставките на танкове Leopard 2 в светлината на украинското контранастъпление.

 

"Всеки танк Leopard 2 е безценен от гледна точка на решаващото настъпление (на ВСУ, бел. ред.)", заяви Мелник в интервю за Tagesspiegel. Той добави, че Германия трябва да вземе стратегическо решение за доставката на Украна на западни изтребители и да предаде на Киев част от намиращите се на въоръжение над 130 германски самолета. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени