Талибаните обгазиха участнички в женски протест

Талибаните ликвидираха Министерството на жените

Протест на жени в Афганистан
Протест на жени в Афганистан Източник: Twitter/Elle Doherty-Porter

Талибаните използваха сълзотворен газ срещу участничките в протеста, организиран в неделя в столицата Кабул, съобщи афганистанската агенция Aamaj News, цитирана от БГНЕС. Според публикацията, "група афганистански жени излязоха по улиците на Кабул, за да протестират срещу ограниченията, наложени от талибаните". Демонстрантките поискаха да бъдат осигурени законните им права. За да разпръснат демонстрацията, талибаните използваха сълзотворен газ, твърди медията.

 

След идването си на власт талибаните започнаха да налагат различни и според тях временни ограничения върху жените и момичетата, обяснявайки това с необходимостта от създаване на "подходяща ислямска среда" в държавата. Например ликвидираха Министерството на жените, което съществуваше от около 20 години, като вместо него създадоха Министерство на ислямския зов, ориентация, налагане на праведността и забрана на осъдителното.

 

Това е аналог на органа, функциониращ от 1996 до 2001 г. (при първото управление на талибаните), натоварен с функциите на ислямската "полиция на нравите". Освен това талибаните ограничиха достъпа на момичетата до училищата в повечето провинции, задължиха телевизионните водещи да носят хиджаб и посъветваха местните телевизии да се въздържат от показване на филми с участието на нежния пол.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени