Тереза Мей за Тръмп: Непредсказуем, противоречив, не знаеш какво ще стори с НАТО

Ако той спечели президентските избори, сега ще имаме същият проблем, каза Мей

Тереза Мей и Доналд Тръмп
Тереза Мей и Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

"Непредсказуемият" бивш президент на САЩ Доналд Тръмп би накарал дори най-близкия американски съюзник, Великобритания, да гадае какво планира да прави по отношение на НАТО, заяви в петък бившият британски премиер Тереза Мей, цитирана от Politico. Говорейки пред група привърженици на Консервативната партия в Милтън Кийнс, Великобритания, Мей се върнала към първата си среща с Тръмп през 2017 г., в която НАТО вече е била на първо място в дневния ѝ ред. Това се случило в подобен контекст на сегашния, в който Тръмп отново се заканва с оттегляне от отбранителния съюз при предизборната си кампания в момента.

 

"Бях първият световен лидер, който отиде да се срещне с него след встъпването му в длъжност", каза Мей. "Отидох с ясната цел да го накарам да се ангажира с НАТО заради нещата, които беше казал по време на президентската си кампания", добави тя. "Но след като проведохме разговора на четири очи с него, когато отидохме на пресконференцията, не бях сигурна какво ще каже, добавя Мей. - За щастие, той се ангажира с НАТО$=

 

На пръв поглед 2024 г. не се различава от 2016 г. През последните няколко седмици републиканският лидер и висшите му сътрудници изпратиха смесени послания, като редуваха намалено ниво на защита за недобре плащащите членове на НАТО и демонстриране на "100-процентов" ангажимент за оставане във военния съюз, припомня "Политико".

 

"Ако той спечели президентските избори, сега ще имаме същият проблем", каза Мей. "Той казва някои противоречиви неща за НАТО. Именно в тази непредсказуемост според мен е трудността." Тръмп отдавна обвинява европейските държави, че не изпълняват целта да изразходват поне 2% от БВП за отбрана. Очаква се до една трета от 32-те държави от НАТО да не успеят да спазят ангажимента си да повишат разходите за отбрана до това ниво до края на тази година, пише Politico, като отбелязва, че прогнозата е на Алианса.

 

"Думата, която винаги бих използвала за Доналд Тръмп, е непредсказуем", каза Мей. "Понякога си мисля, че администрацията му е била малко изненадана, когато изведнъж се е събудила с туит, който им е казал какво се случва, промяна в политиката", коментира тя. "В този момент за съюзниците е още по-трудно".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени