Украинско село умишлено се наводни, за да не пусне руските терористи към Киев

Близо два месеца след случилото се хората в селото все още се справят с последиците от наводнението, но са убедени, че е било нужно

Наводненото село
Наводненото село Източник: Telegram

Умишлено наводняване на малко украинско село на север от Киев създаде изкуствено блато и потопи мазета и ниви, но предотврати руско нападение срещу столицата, съобщава "Ройтерс".

 

В началото на войната украинските сили са отворили язовир в Демидив, в резултат на което река Ирпин е заляла селото и хиляди декари наоколо. Оттогава този ход се оценява като мярка, която е попречила на руските войници и танкове да пробият украинските защитни линии.

 

Разбира се, че беше добре, убеден е 60-годишният жител на Демидив Володимир Артемчук. "Какво щеше да се случи, ако те (руските сили - бел.ред.) бяха успели да преминат малката река и след това да продължат към Киев?", запита той.

 

По данни на местните жители над една трета от някои ниви са наводнени. Близо два месеца след случилото се хората в селото все още се справят с последиците от наводнението, като използват надуваеми лодки за придвижване и засаждат със зеленчуци сухите участъци, които са останали. Руската инвазия продължава вече трети месец. Хиляди цивилни загинаха, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени