Украинците унищожиха 5 от 13-те големи руски десантни кораба в Черно море

Военният експерт на Defense Express, капитан 1 ранг Владимир Заболоцки отбелязва, че от тези останали 8 ВДК, 2 са негодни за използване и не могат да излязат в открито море, защото са много стари

Военно-десантният кораб "Саратов" преди да бъде унищожен
Военно-десантният кораб "Саратов" преди да бъде унищожен Източник: РИА Новости

Преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна под предлог, че ще провежда учения, Москва вкара в Черно море 6 кораба, увеличавайки по този начин общото количество големи десантни кораби там до 13. Това разказва говорителят на ВМС на Украйна Дмитрий Плетенчук пред Liga.net.  

 

И добавя, че за последната година и половина украинската армия е поразила 5 от тях, след което в състава на Черноморския флот на врага са останали 8. Първи е бил унищожен руският ВДК (военно-десантен кораб) "Саратов" - на 24 март 2022 г. Това е станало в пристанището на окупирания Бердянск. По същото време са поразени и големите десантни кораби "Цезар Куников" и "Новочеркаск".  

 

Унищожаването на ВДК
Унищожаването на ВДК "Саратов" Източник: Telegram

На 4 август украински морски дронове атакуват Новоросийск и унищожават ВДК "Оленогорский горняк". Според Плетенчук, още един десантен кораб се е намирал на ремонт там и е бил унищожен. Военният експерт на Defense Express, капитан 1 ранг Владимир Заболоцки отбелязва, че от тези останали 8 ВДК, 2 са негодни за използване и не могат да излязат в открито море, защото са много стари. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени