Украинците унищожиха 5 от 13-те големи руски десантни кораба в Черно море

Военният експерт на Defense Express, капитан 1 ранг Владимир Заболоцки отбелязва, че от тези останали 8 ВДК, 2 са негодни за използване и не могат да излязат в открито море, защото са много стари

Военно-десантният кораб "Саратов" преди да бъде унищожен
Военно-десантният кораб "Саратов" преди да бъде унищожен Източник: РИА Новости

Преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна под предлог, че ще провежда учения, Москва вкара в Черно море 6 кораба, увеличавайки по този начин общото количество големи десантни кораби там до 13. Това разказва говорителят на ВМС на Украйна Дмитрий Плетенчук пред Liga.net.  

 

И добавя, че за последната година и половина украинската армия е поразила 5 от тях, след което в състава на Черноморския флот на врага са останали 8. Първи е бил унищожен руският ВДК (военно-десантен кораб) "Саратов" - на 24 март 2022 г. Това е станало в пристанището на окупирания Бердянск. По същото време са поразени и големите десантни кораби "Цезар Куников" и "Новочеркаск".  

 

Унищожаването на ВДК
Унищожаването на ВДК "Саратов" Източник: Telegram

На 4 август украински морски дронове атакуват Новоросийск и унищожават ВДК "Оленогорский горняк". Според Плетенчук, още един десантен кораб се е намирал на ремонт там и е бил унищожен. Военният експерт на Defense Express, капитан 1 ранг Владимир Заболоцки отбелязва, че от тези останали 8 ВДК, 2 са негодни за използване и не могат да излязат в открито море, защото са много стари. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени