Украйна опроверга руската пропаганда: Няма убити 600 украински военни в Краматорск

Говорителят на Източното командване на украинската армия Сергий Черевати заяви, че руските сили нямат капацитет да извършват високоточни удари и каза, че става дума за "комуникационна операция" на Русия пред успехите на Украйна

Последствия от руския удар в Краматорск
Последствия от руския удар в Краматорск Източник: Telegram

Западните медии отрекоха изявлението на Москва за смъртта на голям брой украински войници по време на неотдавнашните ракетни атаки на нашествениците над Краматорск, Донецка област, с които руснаците уж "отмъстиха" за обстрела на своите военни в Макеевка, съобщи УНИАН.

 

Военният кореспондент на Sky News Анти Куронен посети мястото на ракетната атака и потвърждава, че има огромен кратер пред училището, където според изявлението на руското министерство на отбраната се предполага, че са били войниците от въоръжените сили на Украйна разположен.

 

Последствия от руския удар в Краматорск
Последствия от руския удар в Краматорск Източник: Telegram

Според него обаче не става въпрос за пряко попадение. Русия твърди, че е убила стотици украински войници при ракетна атака срещу това училище в Краматорск. В момента съм тук и е малко странно, че сградата дори не е изолирана. В същото време местните жители не са видели нито една линейка тук сутринта, каза журналистът. Кореспондентът добави, че е чул експлозия снощи и е видял голям ударен кратер пред училището, но не е забелязал никакви признаци за големи загуби сред украинските военни в района.

 

Друга ракета удари онези стари гаражи. Трябва да кажа, че сега вярвам повече на собствените си наблюдения и изявления на Украйна, отколкото на изявленията на руското министерство на отбраната за повече от 600 загинали украински войници, обобщава кореспондентът.

 

Говорителят на Източното командване на украинската армия Сергий Черевати заяви, че руските сили нямат капацитет да извършват високоточни удари и каза, че става дума за "комуникационна операция" на Русия пред успехите на Украйна.

 

Последствия от руския удар в Краматорск
Последствия от руския удар в Краматорск Източник: Telegram

Ракетна атака на руската армия по Краматорск

В неделя вечерта нашествениците откриха огън по района на Донецк. По Краматорск са нанесени 7 ракетни удара. В резултат на атаката са пострадали 2 учебни заведения, 8 жилищни сгради и гаражи.

 

По-късно руското министерство на отбраната заяви, че обстрелът на жилищни сгради и учебни заведения в града е "отмъстителна операция" за удара по разположението на руските военни в Макеевка в новогодишната нощ. Руското военно командване първо премълчава унищожаването на своите военни в Макеевка. След многобройни съобщения на руски "военни кореспонденти" ударът беше потвърден, но загубите бяха значително намалени: първоначално те обявиха ликвидирането на 63 военни, по-късно – около 89. Стана известно също, че сред тях е зам.-командирът на полка, подполковник Бачурин.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени