"Условията са като за война" - опустошителни пожари в Гърция

Докато десетки горски пожари изпепеляват Гърция, други части на региона страдат от силни горещини, тъй като екстремното лято в Европа продължава

Пожари в Гърция
Пожари в Гърция Източник: EPA

Изгорели тела на 18 души бяха открити при горските пожари, които обхванаха Гърция във вторник, а страните в Европа се задъхваха от поредната екстремна гореща вълна. Загиналите, открити край село в Северна Гърция, може да са били мигранти, съобщиха от пожарната служба във вторник. Друг човек е загинал при пожар северозападно от столицата Атина в понеделник.

Докато десетки горски пожари изпепеляват Гърция, други части на региона страдат от силни горещини, тъй като екстремното лято в Европа продължава. Повече от 20 държави са подложени на предупреждения за горещини, като в някои райони температурите достигат рекордни стойности.

 

"Условията са като при война"

Стотици пожарникари в Гърция се борят с 65 горски пожара, които избухнаха през последните няколко дни, съобщи в понеделник държавната информационна агенция АНМА, като се позова на Янис Артопиос, служител от гръцката пожарна команда.

 

Някои от най-големите продължаващи пожари са в североизточния гръцки град Александруполис, където от събота насам са евакуирани 13 общини, съобщават от противопожарната служба.

 

Във вторник от две болници в града са били евакуирани двеста пациенти. Медицинската сестра от болницата в Александруполис Никос Гьокцидис сравнява ситуацията с война, като казва пред Ройтерс: "Работя от 27 години, никога не съм виждал подобно нещо. Наистина е като във война".

 

По данни на Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" на Европейския съюз от понеделник пожарите са обхванали повече от 8500 хектара (21 000 акра). Европейският съюз изпрати два противопожарни самолета от Кипър и екип от Румъния с 50 пожарникари, които да помогнат на Гърция да овладее пожарите.

 

"Намираме се в извънредно положение от "категория 5", каквото ще бъдем и във вторник поради много високите температури и бурните ветрове", заяви в понеделник Артопиос от гръцката противопожарна служба, според АНМА. 

 

Тази година Гърция имаше опустошителен сезон на горските пожари - през юли тя преживя най-тежките регистрирани пожари поне от 2003 г. насам.

 

Миналия месец смъртоносни горски пожари обхванаха части от гръцкия остров Родос, принуждавайки хиляди туристи да напуснат хотелите си в рамките на най-мащабната евакуация в историята на страната, както заявиха гръцките власти. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени