В Чехия се водят почти 400 разследвания срещу хора, изразяващи подкрепа за руската инвазия в Украйна

Максималното наказание за такива деяния е три години лишаване от свобода

Руски военни
Руски военни Източник: Пресслужба на кмета на Москва

Чешката полиция е образувала 384 разследвания срещу граждани, които публично са подкрепили действията на Кремъл, започнал войната срещу Украйна, съобщи прессекретарят на ведомството Ондрей Моравчик, съобщава Irozhlas.

 

В 99 случая са повдигнати обвинения срещу заподозрените, каза той. 121 случая "се отнасят до одобрението и други форми на пропаганда на терористични организации", както и до "действия, насочени към потискане на правата и свободите на човека", добави Моравчик.

 

На свой ред Генералната прокуратура на Чехия заяви, че случаите на евентуална подкрепа за нахлуването на Русия в Украйна могат да се разглеждат по два члена: "одобрение на престъпление" и "отричане, одобрение и оправдаване на геноцид".

 

"Ако някой публично - включително на демонстрации, в интернет или в социалните мрежи - изрази одобрение за атаката на Руската федерация срещу Украйна или в този контекст изрази подкрепа или похвала за лидерите на Руската федерация, тогава при определени условия той може да бъде съден", заявиха от ведовството. Максималното наказание за такива деяния е три години лишаване от свобода.

 

Полицията следи и за възможни престъпления, свързани с войната на Израел с ислямистката групировка "Хамас". Но за тях няма специална статистика. Според Моравчик досега полицията е регистрирала 14 случая на екстремизъм с "антисемитски контекст".

 

По-рано чешкият президент Петър Павел заяви, че руснаците, които живеят в европейски страни, трябва да бъдат "под внимателното внимание на специалните служби", тъй като те са "граждани на нация, която води агресивна война". По-късно той уточни, че има предвид "цялостен мониторинг на случващото се в тази общност и реагиране на поведенчески рискови фактори".

 

Павел отбеляза също, че е погрешно вината за нахлуването в Украйна да се хвърля само върху руското ръководство. "Разглеждаме подкрепата, с която президентът Путин се ползва сред руското население. Виждаме колко много хора подкрепят войната, колко хора дори призовават войната да се разпространи в други страни. И трябва да я наречем "руската война", подчерта той.

 

И в други страни от ЕС също се преследва одобряване на нападението на Русия срещу Украйна. В началото на инвазията в Германия започнаха 140 такива наказателни дела. През август полицията в Кьолн нахлу в апартамента на бившия офицер от руската армия Макс Шлунд (Ростислав Теслюк) и съпругата му Елена Колбасникова, които организираха акции в подкрепа на Путин. През юни съдът глоби Колбасникова с 900 евро за изказване, оправдаващо войната.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени