Волфганг Ишингер: Германия вече загуби доверието на редица свои партньори заради нерешителната си позиция

Той отправи остри критики към прекомерно сдържаното отношение на Берлин към Кремъл

Волфганг Ишингер
Волфганг Ишингер Източник: Munich Security Conference

Германия вече загуби доверието на редица свои партньори или рискува да го загуби заради нерешителната си позиция по ситуацията около Украйна. Такава позиция изрази пред агенция dpa председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

 

Той отправи остри критики към прекомерно сдържаното отношение на Берлин към Кремъл на фона на заплахата от руско нахлуване на украинска територия.

 

"Непохватността" на Берлин по теми като спорния газопровод "Северен поток 2" и доставките на оръжия за защитата на Украйна е довела дотам, че Германия се представи в лоша светлина пред САЩ и другите страни-съюзници, подчертава Ишингер.

 

По думите му, от сдържаната позиция на Германия се възползва Русия. "Колебанията на някои германски политици, естествено, бяха забелязани в Москва", отбелязва той.

 

Волфганг Ишингер, който е бил посланик на Германия в САЩ от 2001 г. до 2006 г., споделя, че започва да се бои за репутацията на страната си с оглед на това, което през последните дни се говори за Германия във Вашингтон, Брюксел и Киев, и което се пише в международната преса.

 

"Бяха извършени много непохватни действия. Не ги смятам, за непоправими. Но репутацията вече е накърнена." - обобщава той. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени