Йенс Столтенберг: Днес ще покажем единството на Европа и Северна Америка. Докато сме заедно, сме в безопасност

Президентът (Владимир) Путин направи голяма грешка - да започне война срещу независим суверенен народ, подцени силата и смелостта на украинците, подчерта Столтенберг

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Днес ще покажем единството на Европа и Северна Америка. Докато сме заедно, сме в безопасност. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на извънредната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел, посветена на войната в Украйна.

 

Изправени сме пред най-голямата криза за сигурността от поколения. Ще обсъдим заплахата за Украйна, за НАТО и за целия основан на правила свят, добави той. Столтенберг изрази очакване съюзниците да ускорят отбранителните разходи.

 

Президентът (Владимир) Путин направи голяма грешка - да започне война срещу независим суверенен народ, подцени силата и смелостта на украинците и на техните въоръжени сили, посочи той. По неговите думи Русия среща в Украйна много по-голяма съпротива от очакваното.

 

Генералният секретар заяви, че НАТО няма да изпраща войски или военновъздушни сили в Украйна, защото това би довело до война с Русия. Той допълни, че всяка употреба на химическо оръжие ще бъде ярко нарушение на международното право с огромни последици, ще промени същността на конфликта, би било катастрофа за украинците и би засегнало територии на НАТО.

 

Столтенберг призовава Китай да се присъедини към останалия свят и да осъди руските действия в Украйна, както и да не оказва подкрепа за Москва.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени