Йенс Столтенберг: НАТО е подготвено за нов въоръжен конфликт в Европа, ако преговорите с Русия се провалят

Кремъл ще се изправи пред военен съюз, подготвен за конфликт

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: Zonanews

НАТО предупреждава Москва да се откаже от войнствената си външна политика и да си сътрудничи със Запада. В противен случай Кремъл ще се изправи пред военен съюз, подготвен за конфликт. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, цитиран от FT, че воденият от САЩ пакт за отбрана е подготвен за "нов въоръжен конфликт в Европа", ако преговорите с Русия се провалят.

 

Предстои седмица на интензивна дипломация, насочена към предотвратяване на руско нападение срещу Украйна, отбелязва медията. Западните официални лица са готови за потенциални дискусии с Москва за намаляване на размера на военните учения, контрола на въоръженията и обещание да не разполагат американски ракети в Украйна. "

 

Запознат съм с историята на Русия. В продължение на векове страната е в конфликт със съседите си", коментира Столтенберг пред FT. "[Но] Русия има алтернатива: да си сътрудничи, да работи с НАТО", допълва той. Москва разположи около 100 000 войници близо до границата си с Украйна през последните месеци, което породи опасения, че планира нова атака срещу страната, след като нахлу там през 2014 г. и анексира полуостров Крим.

 

Президентът Владимир Путин отрича да има план за нахлуване в Украйна. Той предупреждава обаче, че може да се стигне до военни действия, ако САЩ и НАТО игнорират исканията на Москва за нови споразумения за отбрана, които сериозно биха намалили капацитета на САЩ и НАТО в Европа. Русия твърди, че тези способности представляват заплаха за нейните граници.

 

"Възможно е заедно да намерим път, политически път напред, а също и да се справим с притесненията на Русия. Конфликтът обаче остава", посочва Йенс Столтенберг. "Трябва да се надяваме и да работим усилено за най-доброто, но да бъдем подготвени за най-лошото", допълва той.

 

Предупреждението му се случва преди официалните разговори между руски и американски официални лица в Женева днес, които ще бъдат последвани от среща на 30-членния алианс на НАТО и руска делегация в сряда. Трета среща, организирана от по-широката Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, е насрочена за четвъртък. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени