Зеленски: Нямаме загубени позиции, а Русия търпи единствено поражения

"Това е нашият натиск, който ни позволява да проправим пътя за нашето знаме", заяви украинският президент

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Тази нощ отново беше обявена въздушна тревога в редица области на Украйна, включително столицата Киев. Военновъздушните сили на страната призоваха в Telegram жителите на Херсонска, Николаевска, Днепропетровска, Кировоградска и Одеска област да не пренебрегват тревогата и предупредиха за вероятността Русия да използва ударни дронове. 

 

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски разказа за заседанието на военните, на което са били представени доклади за обстановката на фронтовата линия.

 

"В някои райони нашите воини се придвижват напред, в други защитават позициите си и устояват на щурмовете и засилените атаки на окупаторите. Нямаме загубени позиции. Само освободени. Те имат само загуби. Като цяло това е ситуация на натиск, нашият натиск, който ни позволява да проправим пътя за нашето знаме", заяви той.

 

На фона на съобщенията за нови успехи на украинското контранастъпление, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че те са добра основа за преговори с Русия.

 

"Не трябва да се допуска замразяване на конфликта в Украйна в замяна на прекратяване на войната", предупреди той след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

 

По думите му Украйна няма да получи покана за членство в НАТО от срещата на лидерите на страните членки на алианса през юли. В литовската столица Киев ще получи само предложение как да се придвижи по-бързо до членство.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени