Жозеп Борел с опасения, че Русия иска да окаже натиск върху ЕС

Натиск, за да осигури лицензирането на проекта "Северен поток 2"

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази опасенията, че "като се въздържа от увеличаване на доставките на газ за Европа, Русия иска да окаже натиск върху Европейския съюз, за да осигури лицензирането на проекта "Северен поток 2", предаде БНР.

 

Газопроводът "Северен поток 2" е в процес на одобрение от страна на регулаторния орган - Германската федерална агенция за мрежите. Процесът е преустановен, тъй като регулаторът е преценил, че е необходимо газопроводът да създаде дъщерно дружество в Германия и отново да подаде заявление за сертифициране.


Русия неведнъж е заявявала, че "Северен поток 2", срещу който САЩ и Украйна активно се противопоставят, е търговски и полезен за Европа, и е призовавала да не се споменава повече в контекста на всякакво политизиране.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени