1 млн. дрона от НАТО за Украйна смазват руските окупационни войски

Путин ще се провали в своите незаконни и варварски амбиции, каза британският министър на отбраната Грант Шапс

Украински дрон
Украински дрон Източник: Facebook

Страните-членки на НАТО обещаха да доставят на Украйна един милион дрона. Това решение беше взето след двудневни преговори - първо във формата "Рамщайн", а след това във формата на Съвета Украйна-НАТО, съобщава The Kyiv Independent.

 

"През последните няколко дни видяхме нови ангажименти от страна на съюзниците да помогнат на Украйна", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Столтенберг отбеляза, че Алиансът е почти изключителен доставчик на военна помощ за Украйна.

 

"Заедно членовете на НАТО предоставят повече от 99% от военната помощ", каза той, като особено подчерта, че в случая с доставките на безпилотни самолети за Украйна не САЩ, а европейските страни поемат водеща роля. Великобритания и Латвия подписаха споразумение за съвместно лидерство в международна коалиция за производство и доставка на дронове за въоръжените сили на Украйна, съобщава Би Би Си.

 

"Коалицията за дронове" вече включва осем държави - Великобритания, Латвия, Швеция, Дания, Германия, Литва, Естония и Холандия. Предполага се, че коалицията ще осигури на Киев непрекъснати доставки на съвременни безпилотни самолети и по този начин ще засили настъпателните способности на украинските въоръжени сили.

 

Великобритания заяви в четвъртък, че ще достави още хиляди дронове на Украйна като част от пакета си за 200 милиона паунда (251 милиона долара) в международни усилия, които ръководи съвместно с Латвия.

 

"Заедно (Обединеното кралство и Латвия) ще дадат на Украйна необходимите способности, за да се защити и да спечели тази война, за да гарантира, че Путин ще се провали в своите незаконни и варварски амбиции", каза британският министър на отбраната Грант Шапс в изявление преди срещите със съюзниците в Брюксел и Мюнхен тази седмица.

 

Припомняме, че в сряда Нидерландия се присъединява към военната коалиция и ще засили нейните нападателни способности във войната срещу Русия, каза нидерландският министър на отбраната Кася Олонгрен.

 

Обещанието от Нидерландия идва в допълнение към изтребители F-16, артилерия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, предоставени или обещани от кралството на Киев.

 

Украйна възнамерява да произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят дълбоки удари в Русия през 2024 г., и вече има до 10 компании, които работят по производството, каза министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Фьодоров в интервю за Ройтерс в понеделник. Работейки заедно, коалицията ще може да отговори на променящите се военновременни тактики на Киев.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени