1 млн. дрона от НАТО за Украйна смазват руските окупационни войски

Путин ще се провали в своите незаконни и варварски амбиции, каза британският министър на отбраната Грант Шапс

Украински дрон
Украински дрон Източник: Facebook

Страните-членки на НАТО обещаха да доставят на Украйна един милион дрона. Това решение беше взето след двудневни преговори - първо във формата "Рамщайн", а след това във формата на Съвета Украйна-НАТО, съобщава The Kyiv Independent.

 

"През последните няколко дни видяхме нови ангажименти от страна на съюзниците да помогнат на Украйна", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Столтенберг отбеляза, че Алиансът е почти изключителен доставчик на военна помощ за Украйна.

 

"Заедно членовете на НАТО предоставят повече от 99% от военната помощ", каза той, като особено подчерта, че в случая с доставките на безпилотни самолети за Украйна не САЩ, а европейските страни поемат водеща роля. Великобритания и Латвия подписаха споразумение за съвместно лидерство в международна коалиция за производство и доставка на дронове за въоръжените сили на Украйна, съобщава Би Би Си.

 

"Коалицията за дронове" вече включва осем държави - Великобритания, Латвия, Швеция, Дания, Германия, Литва, Естония и Холандия. Предполага се, че коалицията ще осигури на Киев непрекъснати доставки на съвременни безпилотни самолети и по този начин ще засили настъпателните способности на украинските въоръжени сили.

 

Великобритания заяви в четвъртък, че ще достави още хиляди дронове на Украйна като част от пакета си за 200 милиона паунда (251 милиона долара) в международни усилия, които ръководи съвместно с Латвия.

 

"Заедно (Обединеното кралство и Латвия) ще дадат на Украйна необходимите способности, за да се защити и да спечели тази война, за да гарантира, че Путин ще се провали в своите незаконни и варварски амбиции", каза британският министър на отбраната Грант Шапс в изявление преди срещите със съюзниците в Брюксел и Мюнхен тази седмица.

 

Припомняме, че в сряда Нидерландия се присъединява към военната коалиция и ще засили нейните нападателни способности във войната срещу Русия, каза нидерландският министър на отбраната Кася Олонгрен.

 

Обещанието от Нидерландия идва в допълнение към изтребители F-16, артилерия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, предоставени или обещани от кралството на Киев.

 

Украйна възнамерява да произведе хиляди дронове с голям обсег на действие, способни да нанасят дълбоки удари в Русия през 2024 г., и вече има до 10 компании, които работят по производството, каза министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Фьодоров в интервю за Ройтерс в понеделник. Работейки заедно, коалицията ще може да отговори на променящите се военновременни тактики на Киев.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени