10 млрд. долара незабавна помощ за Украйна поиска Белият дом от Конгреса

В писмото се изтъква, че САЩ вече са предоставили на Украйна помощ в размер на 1,4 млрд. долара, като се подчертава необходимостта от по-голяма помощ

Белият дом
Белият дом Източник: White House

Белият дом поиска в четвъртък 10 млрд. долара помощ от САЩ за хуманитарна помощ за Украйна. "Това искане за финансиране се основава на най-добрата информация на администрацията за потребностите от ресурси в момента", заяви изпълняващата длъжността директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом Шаланда Йънг в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

 

Искането е част от внесеното в Конгреса искане за извънредно финансиране в размер на 32,5 млрд. долара, което включва 22,5 млрд. долара средства за борба с коронавируса, "за да се избегне прекъсване на текущите усилия за реагиране на COVID през следващите няколко месеца", каза Йънг, цитирана от БГНЕС. В писмото се изтъква, че САЩ вече са предоставили на Украйна помощ в размер на 1,4 млрд. долара, като се подчертава необходимостта от по-голяма помощ.

 

"Това искане идентифицира незабавна нужда от 10 млрд. долара допълнителна хуманитарна помощ, помощ за сигурността и икономическа помощ за Украйна и партньорите от Централна Европа поради неоправданото и непровокирано нахлуване на Русия", каза Йънг. Пакетът за финансиране ще бъде използван за подпомагане на Министерството на отбраната в усилията му да окаже помощ на силите на Европейското командване и НАТО в този регион.

 

Той включва финансиране на киберсигурността, както и международна помощ за предоставяне на хуманитарна помощ. Американските законодатели трябва да постигнат споразумение по сделката за финансиране до 11 март. "Призовавам Конгреса да разгледа тези критични и спешни нужди като част от цялостен законопроект за финансирането на правителството преди крайния срок за финансиране на 11 март", заяви Янг.

 

"През следващите седмици и месеци ще поддържаме връзка с Конгреса, тъй като ще оценяваме изискванията за ресурси извън тези непосредствени нужди." "Като се има предвид бързо развиващата се ситуация в Украйна очаквам, че с течение на времето може да възникнат допълнителни нужди", добави тя. Войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари, срещна международно възмущение, като ЕС, САЩ и Обединеното кралство, наред с други страни, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.

 

По данни на ООН от началото на войната в Украйна са загинали 227 и са ранени 525 цивилни граждани. Украинските власти обаче определят броя на загиналите на над 2000 души.

 

Източник: Investor.bg

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени