10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар

Общо над 2000 са арестуваните опозиционери от 1 февруари насам

10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар
10 загинали и 19 ранени при поредни протести в Мианмар Източник: Twitter

Най-малко 10 души бяха убити в Мианмар след жестоки репресии срещу протестиращите в събота, предаде АФП. Това е един от най-смъртоносните протестни дни, откакто военният режим взе властта миналия месец. Четирима протестиращи са убити, а други 19 - ранени, като почти половината от тях са в критично състояние, в Мандалей, вторият по големина град в страната. Свидетели и местни медии съобщиха, че трима протестиращи са били убити в Янгон за една нощ, двама са загинали в региона Баго, а един протестиращ е бил застрелян в района на Магуей. Към петък броят на загиналите е 81, според Службата на ООН за правата на човека, като последните смъртни случаи все още не са добавени. На 3 март бяха убити 21 протестиращи, докато 12 загинаха при репресии на 11 март.

 

Полицията на Мианмар е задържала 36 протестиращи в Мандалай в събота, според държавната телевизия MRTV. Общо над 2000 са арестуваните опозиционери от 1 февруари насам. Телевизията обвини Националната лига за демокрация на Су Чжи в подбуждане на протести и предизвикване на вълнения. Войниците и полицията за борба с безредиците принудиха стачкуващите държавни служители и служители в определени сектори да се върнат на работа, тъй като движението за гражданско неподчинение заплашва услугите, включително банки, здравеопазване, образование и транспорт.

 

Хунтата поиска всички банки да отворят отново в понеделник и заяви, че ще бъдат предприети действия, ако те не се подчинят. Водещият говорител на хунтата, Зау Мин Тун, повтори в четвъртък, че е използвана минимална сила за разпръскване на протестиращите, дори когато свидетелите казват, че живите куршуми продължават да се използват. Зау Мин Тун заяви, че силите за сигурност ще продължат да влизат в някои имоти, за да търсят подбудители на протести в някои населени места, които според него са "за гарантиране на безопасността и върховенството на закона".

 

Припомняме, че Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди насилието срещу протестиращите в Мианмар и призова хунтата да прояви сдържаност, предаде Ройтерс. Китай и Русия обаче блокираха осъждането на преврата и заплахите с по-нататъшни действия. Съветът за сигурност заяви, че категорично осъжда насилието срещу мирни протестиращи, включително срещу жени, младежи и деца. "Съветът призовава военните да проявяват максимална сдържаност и подчертава, че следят ситуацията отблизо.", се казва в изявлението. Великобритания изготви цялостния текст, от който са отпаднали по-крайните изявления поради противопоставянето на Китай, Русия, Индия и Виетнам.

 

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу две деца на военния лидер Мин Аунг Хлайнг и шест компании, които те контролират. "Безразборното насилие от страна на силите за сигурност на Бирма срещу мирни протестиращи е неприемливо", заяви в изявлението директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа Гаки.

 

 

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени