120-хиляден руски град замръзва без отопление

Авария в електроцентрала остави без парно град Новомосковск в Тулска област

Новомосковската топлоцентрала
Новомосковската топлоцентрала Източник: Bym-specteh.ru

Почти 400 жилищни сгради и социални институции в Новомосковск, Тулска област, останаха без отопление поради авария в градската топлоелектрическа централа в Новомосковск (GRES). Това съобщиха от градската управа, цитирани от The Moscow Times.

 

Според официални лица причината за инцидента е повреда на трансформатор. На мястото работят специалисти, но досега не е било възможно да се възстанови нормалното функциониране на електроцентралата. В същото време температурата в града продължава да пада и в момента е -13 градуса по Целзий.

 

Ръководителят на Новомосковск Руслан Бутов подчерта, че в 372 жилищни сгради, 16 детски градини, 10 училища и болница "температурата на подаване на топлоносителя е намалена".

 

Топлоцентралата в град Новомосковск, Тулска област
Топлоцентралата в град Новомосковск, Тулска област Източник: Bym-specteh.ru

Във връзка с инцидента бяха мобилизирани всички възможни сили и средства за отстраняване на аварията. В момента специалистите работят активно за отстраняване на аварията, но температурата в жилищните сгради все още намалява.

 

През януари, поради аварии с комунални услуги, хиляди жители на Московска област и други региони на Русия останаха без отопление. Случаи на прекъсване на топлоснабдяването са докладвани в различни градове, включително Климовск, Новосибирск, Перм, Пенза и Астрахан.

 

Жителите на Яхрома край Москва са без топлина вече трети ден. Предния ден градските власти съобщиха за пускането на авариен котел, но все още няма отопление в 74 къщи, 5 детски градини и редица училища. Местните жители са изготвили петиция, в която се твърди, че около 8000 души замръзват в града.

 

В Липецк също продължават да отстраняват последиците от авария на топлопровода, която остави 42 къщи без отопление, каза кметът на града Евгения Уваркина. Измина един ден от аварията на топлоснабдителната система.

 

Според губернатора на Липецка област Игор Артамонов жителите, чиито апартаменти са все още студени, получават нагреватели. Спукване на отоплителния тръбопровод в Липецк се случи сутринта на 13 януари.

 

Властите обещаха, че ще отстранят аварията още същия ден, но времето за ремонт се забави. Длъжностните лица въведоха режим на повишена тревога в града.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени