14 души са починали от отравяне с алкохол в Русия

През 2016 г. десетки хора умряха в сибирския град Иркутск, след като пиха есенция за баня, съдържаща метанол

Алкохолно отравяне
Алкохолно отравяне Източник: Zonanews

Четиринадесет души са починали от алкохолно отравяне в Русия, съобщиха официални лица в петък, а следователите започнаха наказателно разследване. Още осем души са били хоспитализирани в област Оренбург, на около 1500 км югоизточно от Москва в южната част на Урал.

 

"Към момента знаем за 22 отровени,14 от които са починали", заявиха от кабинета на губернатора в приложението за съобщения Telegram, предаде БНР. Губернаторът Денис Паслер заяви, че регионалните власти са започнали проверки на дистрибуторите на алкохол. "Преди да бъдат получени резултатите от проверките, консумацията на алкохол може да застраши живота ви", добавя Паслер.

 

В петък поделението на Следствения комитет в Оренбург съобщи, че е започнало пет проверки, включително за продажба на стоки, които не отговарят на стандартите за безопасност. Трима души са били задържани във връзка със смъртните случаи.

 

Единият от тях - 29-годишен мъж от град Орск - е заподозрян в производство на сурогатен алкохол, се казва в изявление на следователите. Разкрит е и цехът за производство на алкохол.

 

Домашно приготвените спиртни напитки и домакински продукти, съдържащи алкохол, са популярни в целия бивш Съветски съюз като евтина алтернатива на стандартните марки, но също така консумацията им води до голям брой смъртни случаи, свързани с алкохола.

 

Тези, които ги купуват, за да пият, обикновено са в най-неблагоприятно социално положение. През 2016 г. десетки хора умряха в сибирския град Иркутск, след като пиха есенция за баня, съдържаща метанол - токсично вещество, използвано в антифриза.

Още от "Светът"

Успехът на Путин в Украйна ще бъде бедствие за Запада, каза в САЩ полският външен министър

Държавният секретар на САЩ на свой ред заяви, че партньорите трябва да направят възможно "Украйна да може да стъпи на крака във военно, икономическо и демократично отношение за много години напред"

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков от Киев: България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията сре

България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени