20-годишен максимум на инфлацията в Русия

Руската централна банка предупреди вчера, че инфлацията на потребителските цени в Русия ще продължи да се ускорява на годишна основа

Руската централна банка
Руската централна банка Източник: РБК

Инфлацията в Русия се е ускорила до над 20-годишен максимум от 17,49 процента към 8 април, предаде Ройтерс. Това е най-високото ниво от февруари 2002 г. и наминава отчетените седмица по-рано 16,70 процента, посочи снощи икономическото министерство на страната.

 

Нестабилността в курса на рублата напоследък тласна силно цените нагоре на фона на безпрецедентните западни санкции. Почти всичко - от зеленчуци и захар до облекло и смартфони рязко поскъпна през последните седмици след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

 

Руската централна банка предупреди вчера, че инфлацията на потребителските цени в Русия ще продължи да се ускорява на годишна основа заради базовия ефект, като нестабилността на рублата ще води до възходящ инфлационен натиск.

 

Седмичната инфлация все пак се е забавила до 0,66 процента през седмицата до 8 април спрямо 0,99 процента предходния седем дневен период. От началото на годината потребителските цени са се повишили с 10,83 на сто, по данни на статистическата служба Росстат.

 

През същия период на миналата година потребителските цени са отбелязали растеж от 2,72 на сто. През март потребителската инфлация в Русия скочи със 7,61 на сто - най-голямото месечно повишение от януари 1999 година, след като икономиката понесе удар от наложените сан Анализатори, анкетирани от Ройтерс в края на март, средно прогнозираха за 2022 г. ускоряване на инфлацията до 23,7 процента, което би било най-високото ниво от 1999 година, пише БТА.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени