21 години от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ

При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души в ударените сгради

Терористичният акт на 11 септември 2001 г.
Терористичният акт на 11 септември 2001 г. Източник: Pinterest

Днес се навършват 21 години от атентатите в САЩ, които бяха извършени рано сутринта на 11 септември 2001 г. Тогава 19 терористи от ислямската групировка "Ал Кайда" отвличат 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Два от тях се разбиват в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Третият самолет се блъска в Пентагона.

 

Единствено четвъртият отвлечен от терористите самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души в ударените сгради.

 

Въпреки че атаките от 11 септември нанесоха тежка травма на Съединените щати, те не доведоха до резултата, който атентаторите търсеха. Смятаха, че тероризмът ще принуди  САЩ да изостави ангажиментите си по света. Но това не стана, а и нямаше как да стане в държава, изградена върху смелостта и решимостта на своите основатели.

 

Трагедията е повратна точка във вътрешната и външната политика на Вашингтон. След тези безпрецедентни атаки е подет поход срещу тероризма. Много държави по света засилват мерките си за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство.

 

В Ню Йорк е открит музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 м под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните музеи в света.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени