23 000 затворници са се влели в терористичната ЧВК "Вагнер", за да злодействат в Украйна

На всички вербувани в армията на Евгений Пригожин преди изпращане в Украйна се прожектират кадри с екзекуции на дезертьори

Руски терористи от частната военна компания Вагнер
Руски терористи от частната военна компания Вагнер Източник: Stopcorp

Руските окупатори в Украйна хвърлят на щурм срещу украинските сили като пушечно месо десетки хиляди наемници на частната военна компания "Вагнер", вербувани от средите на затворниците. Точното число обяви РБК-Украйна с позоваване на Центъра за национална съпротива (ЦНС) при Силите за специални операции на ВСУ.

 

"Като цяло окупаторите са вербували 23 хиляди затворници, които са използвани в щурмовете за пушечно месо. Причината е в това, че смъртта им няма резонанс в руското общество и, затова, позволява на руснаците да не мислят за загубите", се казва в публикацията.

 

Авторите отбелязват, че противникът на практика обменя живота на евтини бойци срещу живота на украинците. Нашествениците формират от средите на лишените от свобода щурмови отряди, при атаките използват разузнаване от въздуха, благодарение на което командирите на групи наблюдават действията на своите подчинени.

 

В ЦНС обръщат внимание, че при това подобни загуби нямат деморализиращо влияние върху ЧВК "Вагнер", тъй като квалифицираният боен състав и ръководството на компанията не участват в атаките. На всички вербувани в армията на Евгений Пригожин преди изпращане в Украйна се прожектират кадри с екзекуции на дезертьори.

 

Украинските партизани и участници в нелегалната съпротива срещу руската армия продължават да предоставят на ВСУ данни за предвижването на "вагнеровци" по временно окупираните украински територии, което позволява на армията на Киев да нанася удари по вражеските командни пунктове. Във ВСУ отбелязват нова руска тактика, която има за цел да затрудни украинската отбрана.

 

Според говорителя на Източната група войски на ВСУ, руските сили се делят на отделни щурмови групи – докато едните атакуват, другите през това време се прикриват с огън. И въпреки това, отбелязват в Киев, руснаците не могат да разкъсат украинската отбрана в Донбас.

 

На 11 декември ВСУ нанесоха удар по щаб на наемниците от ЧВК "Вагнер" в окупираната Кадиевка в Луганска област. В същото време в Одеса е задържан руски агент, който си е сътрудничил с ЧВК "Вагнер" и специалните части ОМОН.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени