23 души загинаха при сблъсъци между полиция и престъпни банди в Каракас

Най-малко 23-ма души са били убити при сблъсъци между венецуелската полиция и престъпни банди в столицата Каракас през уикенда, предаде Ройтерс, като се позова на медийни съобщения и правозащитници.

23 души загинаха при сблъсъци между полиция и престъпни банди в Каракас
23 души загинаха при сблъсъци между полиция и престъпни банди в Каракас Източник: EPA

Кръвопролитието е започнало в още в петък сутринта по време на операции на две полицейски формирования - силите за специални операции, известни като FAES, и отрядите за специални тактически операции, известни като UOTE - срещу местни банди. Насилието продължило и в събота, както пише в Туитър гражданският активист Марино Алварадо. Нняма убити полицаи.


Миналата година мисия на ООН за установяване на фактите констатира, че венецуелското правителство на президента-социалист Николас Мадуро извършва систематични нарушения на човешките права, които може да бъдат приравнени към престъпления срещу човечеството. Тя призова специалните полицейски части да бъде разформировани заради участието си в убийствата на хора без съд и присъда, отбелязва Ройтерс.

Венецуела е една от държавите с най-високи равнища на насилие в света. Миналата година в страната на 100 хиляди жители са се падали 45,6 убийства.

Източник: Ройтерс

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени