2500-годишно маслиново дърво изгоря при пожара на остров Евбея

Съобщението за унищожаването на дървото е било публикувано в Туитър профила на Apostolis Panagiotou

2500 годишното маслиново дърво, изгоряло на о-в Евбея
2500 годишното маслиново дърво, изгоряло на о-в Евбея Източник: Twitter/Apostolis Panagiotou
Древно маслиново дърво на 2500 години, намиращо се в горичка край град Рови, е изгоряло вчера в пожара на остров Евбея, съобщава агенция Танюг. Дървото е било вековен символ на мястото, и е описано още в съчиненията на античния географ и философ Страбон. Дебелината му е била такава, че за да го обхванат, са били нужни 10 души, и до последния си ден е раждало много маслини.
 
Съобщението за унищожаването на дървото е било публикувано в Туитър профила на Apostolis Panagiotou и е предизвикало реакцията на мнозина гръцки потребители на социалната мрежа, а кметът на близкия град Истия - Едипсос Йоанис Кондзиас е заявил, че положението на острова "може да се сравни с Холокоста".


Хиляди жители на Евбея напуснаха домовете си, след като пожарите се разпространяват неконтролирано вече седми ден поред, а фериботите са в готовност да евакуират още хора, ако има готовност, допълва Танюг. Седемдневната гореща вълна, обхванала Гърция, е най-лошата от три десетилетия, а в гасенето на пожарите е ангажирана и гръцката армия.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени