300 000 натовски военни в повишена готовност ще противодействат на Русия

Силите за бързо реагиране ще бъдат извадени от хартиените планове и ще бъдат персонализирани в планове, готови за действие, коментира Яцек Тарочински, анализатор от Центъра за източни изследвания

Войски на НАТО
Войски на НАТО Източник: Pinterest

Съюзниците от НАТО утвърдиха най-големия план за противодействие срещу Русия от времето на Студената война, а организацията на Североатлантическия договор ще поддържа 300 хиляди военнослужещи в режим на повишена военна готовност, обяви на срещата на върха на организацията във Вилнюс генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

За намерението на НАТО за разполагане на жива сила от 300 000 души по границата с Русия "Политико" с позоваване на източници от пакта написа още през март т. г. Новото или развитото в дълбочина няколко месеца по късно е това, че войниците от силите за бързо реагиране ще бъдат извадени от хартиените планове и ще бъдат персонализирани в планове, готови за действие, коментира Яцек Тарочински, анализатор от Центъра за източни изследвания, цитиран от портала "Interia".

 

Според експерта основа на действието в кризисни ситуации ще бъдат три регионални плана – за Северния Атлантик и за европейската част на Арктика; за Източния фланг и за Средиземно и Черно море. Документите ще бъдат секретни, тъй като ще са конкретни оперативни и бойни планове.

 

Новият модел на силите на НАТО се появи още на срещата на върха в Мадрид и с него са свързани цитираните три регионални отбранителни плана. Тези планове ще бъдат конструкцията за това как да се използват 300-хилядните сили в случай на криза или пълномащабна война.

 

В този смисъл дори конкретно по географски области ще бъде посочено коя страна коя военна част на кое място и по какво време ще разположи – до такава степен на детайлност, с изрично посочване на темпото на придвижване при задействане, снабдяване и прочие. Степента на детайлност е така, че няма да бъде посочено, например, че Испания ще разположи бригада в Литва, а, че Испания ще изпрати конкретно свое подразделение на конкретно място, посочва Тарочински.

 

Изпълнението на трите плана трябва да бъде гарантирано с увеличаване на средствата за отбрана, като 2 процента от БВП ще стане долната граница на разходите.

 

След Вилнюс се очаква реформиране на военния потенциал на Европа с реформа на командните и силовите структури. От една страна, на ниво съвместни командвания – в Брунсум, Норфолк и Неапол, от друга страна, на ниво многонационални командвания на ниво армия, корпус и дивизия.

 

Със сигурност това ще последва и подчиняването на конкретни военни части на тези командвания. Тези звена трябва да бъдат модернизирани приоритетно в своите страни. Те ще бъдат делегирани към регионалните отбранителни планове, така че поради тази причина ще трябва да имат по-високо ниво на обучение, финансови разходи и персонал, коментира експертът.


Източник: Offnews

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени