300 килограма кокаин са открити на кораба "Верила" в Ирландия

Разследващите в Ирландия подозират, че кокаинът е трябвало да бъде изхвърлен зад борда и да бъде изваден по-късно от лодка, идваща от брега

Корабът "Верила"
Корабът "Верила" Източник: БМФ

Най-малко 300 килограма кокаин са открити на борда на българския бълкер "Верила", който е задържан от няколко дни в Ирландия, съобщава сайтът Maritime-executive.com. Корабът отпътува от пристанището в канадския град Монреал на 9 декември с товар от зърно.

 

Той е собственост на Параходство Български морски флот ("Навибулгар") и е регистриран в Малта, уточнява изданието. След акостирането му на 19 декември корабът е претърсен с помощта на специално обучени кучета. Наркотиците са открити в големи пакети, всеки от които е оборудван със средства за плаване и GPS маяк.

 

Разследващите в Ирландия подозират, че кокаинът е трябвало да бъде изхвърлен зад борда и да бъде изваден по-късно от лодка, идваща от брега. Дрогата е била открита в шест отделни големи пакета в складова зона над палубата, а не в товарните трюмове на кораба, който е бил носене на зърно, допълва The Irish Times.

 

Предстои експертиза, но се предполага, че наркотиците вероятно са с висока чистота и че трафикантите възнамерявали да добавят примеси към тях.

 

Властите са иззели редица мобилни и сателитни телефони, както и корабния дневник, манифест и карти, в опит да определят крайната дестинация за наркотиците.

 

Полицията оценява стойността на конфискувания кокаин на най-малко 23 милиона долара. В момента екипажът на кораба е задържан за разпит.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени