47 полицаи бяха ранени при протести в Скопие, ултраси хвърляха бомби срещу парламента

Протестът е подкрепен от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и беше организиран на фона на посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Протести в Македония
Протести в Македония Източник: VCG

Поредна вечер на протести в Скопие срещу френското предложение за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, предаде БНР.

 

Стигна се до напрежение, след като около 30 демонстранти с качулки започнаха да хвърлят бомби и твърди предмети срещу сградата на парламента и полицаите. 47 полицаи са ранени, а 11 протестиращи са задържани.

 

Премиерът Димитър Ковачевски коментира ексцесиите по време на протестите от изминалите дни, като ги сравни с безчинствата в македонския парламент от 2017 година.

 

Снощното шествие започна по-рано пред сградата на правителството, мина през моста на река Вардар, а след това покрай сградата на Министерството на външните работи, където имаше и призиви за оставка на външния министър Буяр Османи.

 

Протестът е подкрепен от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и беше организиран на фона на посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той беше в Скопие, за да призове политиците и обществеността да приемат френското предложение.

 

"Тази възможност е твърде важна, за да бъде изпусната. Никога досега не сме били толкова близо. Македонци, имате историческата възможност да кажете да. Да на старта на преговори, да на ЕС, да заради нашите деца", посочи Шарл Мишел. Парламентът на Македония трябва да се произнесе по предложението до края на седмицата.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени