60 години от началото на строежа на Берлинската стена

Най-малко 140 са известните жертви, застреляни от граничарите на стената.

Преди 60 години започва строежът на Берлинската стена
Преди 60 години започва строежът на Берлинската стена Източник: Pinterest

На днешния ден преди 60 години започва строежът на Берлинската стена, разделял германската столица 28 години - до падането й на 9-ти ноември 1989-а година, припомня БНР. Със 156 километра бетонни блокове режимът в Германската демократична република огражда американската, британската и френската зони на разделения на сектори след края на Втората световна война Берлин.

 

Съветската зона се превръща в столицата на ГДР Източен Берлин. За близо три десетилетия стената разделя една държава и хиляди семейства. Най-малко пет хиляди източногерманци успяват да избягат на Запад през "антифашисткото защитно съоръжение", както е известно в документите на комунистическия режим в ГДР. Но не е известно, колко опита за бягство не са успели. Най-малко 140 са известните жертви, застреляни от граничарите на стената.

 

От създаването на Германската демократична република през октомври 1949 година на ден бягат по около 2000 души от източен в западен Берлин. Режимът слага край на обезкървяването на републиката, но не спира бягствата. Стената се превръща в един от символите на Студената война. След падането й в германската столица е изграден мемориалът "Берлинска стена", състоящ се от оригинални части на съоръжението и постоянна изложба, която напомня зловещата история на разделения град.

 

Фрагменти от стената са купени в САЩ и се намират например в корпорацията "Майкрософт", в щабквартирата на ЦРУ и на други места. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма в парка пред НДК.

Още от "Светът"

Командващите армиите на САЩ и Русия се срещнаха в Хелзинки за Афганистан и Азия

САЩ трябва да изградят повече бази, обмен на разузнавателни данни и други споразумения, за да помогнат за наблюдението на екстремистите от Ал Кайда и Ислямска държава в Афганистан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени