96-годишна бивша секретарка в нацистки концлагер избяга, преди да започне съдебен процес срещу нея

18-19-годишна, е работила като машинописка и секретарка на коменданта на лагера Паул Вернер Хопе

Концентрационен лагер
Концентрационен лагер Източник: Pixabay

96-годишна бивша секретарка в нацистки концлагер, процесът срещу която в Германия трябваше да започне тази сутрин, е избягала, предаде Франс прес.

 

"Обвиняемата е избягала, издадена е заповед за арест", каза председателят на съда в Ицехое, Северна Германия, където жената трябва да бъде съдена за съучастие в убийствата на над 10 000 души.

 

Тази сутрин тя е напуснала старческия дом, където живее, и взела такси, уточни говорителка на съда. Адвокатът на обвиняемата Волф Молкентин присъстваше в съдебната зала, но не направи изявление пред журналистите.

 

Председателят на съда помоли за "малко търпение" и процесът изглежда ще се отложи. Дори ако обвиняемата бъде арестувана, предстои да й се направи медицински преглед с цел да се установи дали тя може да участва в заседанията.

 

Обитателка на дом за стари хора близо до Хамбург, Ирмгард Фурхнер, навремето 18-19-годишна, е работила като машинописка и секретарка на коменданта на лагера Паул Вернер Хопе от юни 1943 до април 1945 г.

 

Според прокуратурата в този лагер недалеч от Гданск са загинали 65 000 души - "затворници евреи, полски партизани и съветски военнопленници".

 

Очаква се скоро да започне и друг подобен процес - срещу стогодишен бивш охранител на нацисткия лагер Заксенхаузен край Берлин.

 

Германия дълго време не бързаше особено да издири своите военнопрестъпници. Досега в страната не са били съдени толкова възрастни нацисти, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени