Ад в Казахстан: Десетки убити протестиращи и обезглавени полицаи

Интернет в страната няма, телевизиите спряха излъчване, банките са затворени

Сблъсъци в Казахстан
Сблъсъци в Казахстан Източник: Twitter

Казахстан е обхванат от пламъци и барикади. Силите за сигурност съобщават, че са убили десетки протестиращи в ескалиралите сблъсъци, започнали като протести срещу цените на горивата. Има и жертви сред полицаите. Над 1000 са ранените.

 

Трима от загиналите полицаи в най-големия град в Казахстан са намерени обезглавени. Хиляди протестиращи запалиха пожари в Алмати и в столица и се опитаха да превземат полицейските участъци. А властите официално наричат протестиращите "терористи" и започнаха операция срещу тях.

 

"Наблюдаваме умишлено организирани протести. За това има доказателства, според които протестите са мотивирани отвън. Финансово също", заяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. В деня след най-голямата ескалация на напрежението в страната, производителка на петрол и газ, имаше и десант на руски парашутисти. 30 години след независимостта на Казахстан от Съветския съюз, Русия прати военни.

 

Президентът Токаев поиска помощ от Организацията на договора за колективна сигурност, в която влизат Русия, Беларус и още няколко важни играчи в Централна Азия. Сред важните обекти за охрана ще е и космодрумът Байконур. 

 

Редица правителствени сгради са опожарени. Сутринта протестът в Алмати беше подновен. Чуват се гранати и изстрели. Протестиращи дори обградиха две болници в града и не допускат нито ранени, нито медицински персонал. Интернет в страната няма, телевизиите спряха излъчване. Банките са затворени, две от летищата също.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени