Афганистански министър стана велокуриер в Германия

Вече бившият политик посещава уроци по немски преди началото на вечерната си смяна

Сайед Ахмад Шах Садат
Сайед Ахмад Шах Садат Източник: Sky News

Сайед Ахмад Шах Садат заемаше поста министър на комуникациите в афганистанското правителство, преди да се премести в Германия миналия септември с надеждата за по-добро бъдеще. Сега той е доставчик в източния град Лайпциг, предаде Ройтерс. Според него някои хора в родината му са критикували избора му да се хване на такава работа след двугодишната му служба в правителството, което той напусна през 2018 г. Но за него работата си е работа. "Няма защо да се чувствам виновен", казва 49-годишният Садат, облечен с оранжева униформа. Докато разказва това, той стои до велосипеда си, с който разнася доставките.

 

"Надявам се, че и други политици ще последват същия път да работят с хората, вместо само да се крият", допълва той. Неговата история придоби особена популярност на фона на хаоса в Афганистан след вземането на властта от талибаните. Хора от семейството му и негови приятели сега също искат да напуснат страната, надявайки се да се присъединят към хилядите други на евакуационните полети или да намерят друг начин да избягат. Сега, когато оттеглянето на американските сили е на хоризонта, според данни на германската Федерална служба за миграция и бежанци, броят на афганистанците, търсещи убежище, се е увеличил с повече от 130% от началото на годината.

 

Но въпреки биографията си, Садаат се затруднява да намери работа в Германия, която да отговаря на опита му. Той се надява да започне работа в област, за която има дипломи, например в сферата на информационните технологии и телекомуникациите. Но без познания по немски, неговите шансове са малки. "Езикът е най-важната част", признава Сайед Ахмад Шах Садат, който има и британско гражданство. Всеки ден той посещава уроци по немски за четири часа в езиково училище преди началото на 6-часовата му вечерна смяна на доставчик на храна за компанията "Лиферандо" от началото на това лято.

 

"Първите няколко дни бяха вълнуващи, но трудни", казва той и допълва, че за него е било голямо предизвикателство да се научи да кара велосипед в градския трафик. "Колкото повече излизаш и се срещаш с хора, толкова повече неща научаваш", добавя той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени