АФП: Новият български патриарх е приятел на Кремъл

Даниил подкрепи руската инвазия в Украйна и остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София и двама белоруски свещеници

Патриарх Даниил
Патриарх Даниил Източник: БГНЕС

Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна, предаде АФП. Подкрепен с 69 от общо 138 гласа, подадени от събранието на делегатите и Светия синод, върховния орган на църквата, той спечели избора пред съперника си Григорий, който беше определен от експертите като неутрален и получи 66 гласа (3 гласа бяха обявени за невалидни).

 

Патриарх Даниил
Патриарх Даниил Източник: БГНЕС

Даниил наследява харизматичния патриарх Неофит, който почина през март, след като служи повече от 10 години, и който призова за прекратяване на войната в Украйна. Даниил, от друга страна, подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., посочва АФП.

 

Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси.

 

Руската църква в София
Руската църква в София Източник: Zonanews

Официално повече от две трети от населението на България са православни християни. Руският патриарх Кирил, който подкрепя войната в Украйна, не присъства на церемонията за избор на патриарх в София, но там беше руският посланик Елеонора Митрофанова.

 

Роден като Атанас Николов на 2 март 1972 г., новият патриарх Даниил завършва богословие в Софийския университет. От 2018 г. е митрополит на Видинската епархия.

 

През ноември 2022 г. той издава инструкции до своите свещеници, в които критикува тенденцията "да се сее омраза към една от воюващите страни, посочена като единствен агресор".

 

След края на комунизма, който наложи атеизъм, много българи се обърнаха към религията. Според неотдавнашно проучване на "Галъп" 58% от тях се обявяват за вярващи.

 

Член на ЕС и НАТО, славянска и православна страна, България е исторически и културно близка до Москва. Но отношенията са обтегнати от началото на руската инвазия в Украйна, допълва АФП. 

Още от "Светът"

Москва може да прекрати санкциите срещу талибаните, смята руският представител в ООН

Казваме го от много време, трябва да признаем този факт", защото "независимо дали ни харесва или не, това движение управлява страната днес. Не можете да пренебрегнете това, подчерта Небензя

Прочетете повече прочетете повече

Руският постоянен представител в ООН каза, че войната в Украйна не може да бъде уредена за един ден, както обещава Тръмп

Резултатът от изборите в САЩ е важен за Русия, въпреки опитите ѝ да го омаловажи, защото ще предопредели степента на ангажираността на Вашингтон с подкрепата за Украйна и доставката на модерно въоръжение за Киев

Прочетете повече прочетете повече

Крайната десница печели историческа победа на първия тур на парламентарните избори

Можем да станем свидетели на безпрецедентно "съжителство" между Макрон, проевропейски президент, и правителство, което е много по-враждебно настроено към Европейския съюз, което може да доведе до прехвърчане на искри по отношение на прерогативите на двете глави на изпълнителната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени