Air France ще получи 4,7 млрд. евро помощ

Френското правителство може да повиши дела си в капитала на компанията до 30%

Air France
Air France Източник: Air France

Във вторник Европейската комисия одобри плановете Air France да получи над 4 милиарда евро (4,7 млрд.евро) чрез Air France-KLM Holding за рекапитализация, съобщава "Блумбърг". Air France е основна авиокомпания, в която Франция има 14,3% участие. Както авиокомпанията, така и нейният холдинг са претърпели значително намаляване на дейностите поради избухването на COVID-19 в началото на 2020 г.

 

Френското правителство може да повиши дела си до 30% като част от плана за рекапитализация на задлъжнелия превозвач. Air France ще получи до 1 милиард евро капитал и ще конвертира предишен френски заем от 3 милиарда евро в хибридни инструменти, се казва в изявление на Европейската комисия във вторник. В замяна на това Air France ще трябва да се откаже от 18 дневни слота на летище Орли извън Париж. Френското правителство може да стане най-големият акционер в авиокомпанията като част от плана, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер по радио France Inter.

 

Дългоочакваният пакет е в центъра на понякога напрегнатите преговори между най-големите акционери на Air France-KLM - Франция и Холандия - и Европейската комисия, която поиска редица условия за компенсиране на антитръстови опасения. Миналата година правителствата предоставиха на групата общо 10,4 милиарда евро преки заеми и държавни гаранции.

Помощта от Франция ще бъде от полза само за френския клон на Air France-KLM, заяви ЕС. Франция се стреми да смекчи исканията на ЕК за мерки, насочени към засилване на конкуренцията в индустрията, включително предаване на права за кацане на летищата Орли и Амстердам Шипхол.

Още от "Светът"

Британският външен министър Рааб: Троловете на Путин атакуват националните ни издания

Изследване, финансирано от британското външно министерство показа, че проруските тролове публикуват провокационни заявления в онлайн изданията на такива вестници като Times, Daily Mail, Sun и Daily Express

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени