Ако днес избухне война, няколко часа по-късно ще трябва да хвърляме камъни, защото ще сме изчерпали боеприпасите, заяви шокиращо бившият главнокомандващ белгийската армия

Белгия днес не е в състояние да удържи на едномесечна военна битка, сочи оценката на ген. Марк Тис

Ген. Марк Тис
Ген. Марк Тис Източник: X (бивш Twitter)

Белгия днес не е в състояние да удържи на едномесечна военна битка, сочи оценката на бившия главнокомандващ на белгийските въоръжени сили ген. Марк Тис, цитирана в местни медии.

 

Той уточнява, че по време на неговото командване годишният бюджет за боеприпаси е бил 15 милиона евро, днес е 150 милиона евро, а за да може страната да устои на битка до 30-60 дни, са необходими от пет до седем милиарда евро. Ако днес избухне война, няколко часа по-късно ще трябва да хвърляме камъни, защото ще сме изчерпали боеприпасите, казва генералът.

 

Iитуацията на фронта в Украйна е в задънена улица и това според Тис също е лоша новина за Запада. "Ако Украйна не получи ясна подкрепа от Европа и САЩ, те са в много лоша позиция", отбелязва той. "Междувременно Русия мобилизира още 150 000 души и тяхната икономика е насочена към война от години".

 

Поляците не вярват, че войната ще бъде ограничена само до Украйна. Поляците твърдят, че НАТО все още има 3 години, за да се подготви за нападение от Русия. Тис се опасява, че поляците може и да са прави. "Три години ми се струват правилни", казва той. Западът и това включва Белгия спешно трябва да свърши повече работа в отбраната.

 

Тис настоява ЕС и НАТО да увеличат значително бюджетите за отбрана и споделя оценката, че Русия е в състояние в близките години да нападне и други европейски държави след Украйна. Тис казва, че много анализатори и политици правят грешката да гледат само Украйна. "Виждаме го като индивидуален факт, докато нещата се случват и на други места по света. В района на Сахел в Африка западните страни бяха изхвърлени от Русия. Русия и Китай имат определена визия за световния ред и това е свят, който не се ръководи от Европа и САЩ. 

 

Тис предупреждава за "сили", действащи на Запад. Той не иска да я нарича пета колона, но подчертава необходимостта да бъде бдителна. "Във Франция беше доказано, че Марин льо Пен е подкрепяна от Русия. Представители на определени партии посещават Сирия или Кремъл. Някои хора наистина не осъзнават откъде идва подкрепата им".

 

"Нашето военно разузнаване, ADIV и службата за държавна сигурност казват, че трябва да сме нащрек за намеса в нашите избори. Не трябва да бъдем наивни".

 

Белгийските медии днес съобщават също, че в страната са били претърсени няколко места по разследване за износ към Русия на стоки с възможна двойна употреба, включени в санкционните списъци на ЕС. По случая има задържани в Белгия и Нидерландия, пояснява белгийската прокуратура. Допълва се, че част от стоките може да бъдат използвани при производството на ракети и дронове.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени