Александър Коваленко: Пропагандата унищожи военните анализ и планиране в руските силови структури още през 2014 година

"От 2014 г. в руската информационна среда се култивира наратив, че въоръжените сили на Украйна са алкохолици, наркомани, бездомници и какви ли още не. Сега трудно се обяснява как тази "тълпа" разби втората армия в света" - пише той

Украинска армия
Украинска армия Източник: РИА Новости

Уважаемият Константин Машовец писа за изненадата си от факта, че дори във вътрешната официална документация руските сили за сигурност използват пропагандни глупости. Например, че те се бият срещу специалните сили на страните от НАТО, по-специално полския Grom и британския SAS, и именно с този факт те оправдават своите поражения.

 

Всъщност това е естествен позорен резултат от многогодишна пропаганда, която промиваше мозъците на руснаците в Русия, но, в крайна сметка, не само гражданите на Руската федерация, но и цялата военна аналитика на въоръжените сили на Руската федерация стана нейна жертва. Освен това абсолютно всички силови структури - Министерство на отбраната на РФ, Главното управление на Генералния щаб, ФСБ, СВР и други.

 

Още през 2014 г. написах статия, че руската пропаганда, омаловажавайки по всякакъв начин въоръжените сили на Украйна в своите материали, прави непрофесионална, фатална грешка, преди всичко за себе си. Факт е, че от 2014 г., в продължение на 8 поредни години, в руската информационна среда се култивира наратив, че въоръжените сили на Украйна са алкохолици, наркомани, бездомници и какви ли още не, кои са били бити от смелите опълченци-миньори.

 

Разбира се, това е пропаганда, но пропагандата нелепа и неадекватна, което е противопоказно за вътрешна употреба. Още тогава посочих, че подобно подценяване на въоръжените сили на Украйна създава некоректен информационен фон в медийната среда, което всъщност ще подкопае адекватната оценка на способностите на противника не само от населението, но и от висшето командване, което си е критична последица от неадекватна пропаганда.

 

Така и стана. Всъщност пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. се случи, защото руското висше командване катастрофално подцени въоръжените сили на Украйна. И голяма роля в това изиграха руските пропагандисти, които 8 години култивираха фейк, че въоръжените сили на Украйна не са армия, а страхлива тълпа, която се разпръсва при първите изстрели.


Сега е доста трудно да се обясни на населението на Русия, че тази страхлива тълпа, която уж ще се разпръсне още от първите изстрели, през всичките тези 8 години на пиене, дрогиране и безделие, разбиха "втората" армия в света, и сега "втората" армия в света по някаква причина се разпръсва от първите звуци на изстрели и експлозии.

 

Сега в Русия задържат генерали, започват разбори, кой е виновен и кой да бъде разстрелян, но всъщност не генералите са виновни. Пропагандата е виновна. В крайна сметка именно те формираха погрешната представа за армията, от която Русия трябваше да се страхува повече от НАТО.

 

И сега, бягството на тяхната сбирщина във вътрешната им документация се обяснява именно с фактора присъствието на някакви натовски специални части... Какъв срам и жалка гледка! Адекватното възприемане на възможностите и потенциала на противника е важен елемент от всеки анализ.

 

Ако врагът наистина не е в състояние да се противопостави на вашата армия с нещо значително, тогава той може да бъде омаловажаван, в противен случай измисленото омаловажаване ще бъде в ущърб на този, който го омаловажава. Така и стана.

Съветската армия имаше много добри военни анализи. Проблемите на тактиката и стратегията бяха заради глупавите генерали, но винаги всичко беше наред с анализите и планирането.

 

същия начин в руската армия през 90-те години имаше добра база и аналитична школа, която запази нивото си през 2000-те години. Но от 2014 г. започна бърза деградация. И днес мога да кажа, че в Русия изобщо няма военни анализи и планиране като такива. Има само жалко подобие на миналото и нищо повече. И то е видимо с просто око.

Източник: Бесарабски фронт

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени