Алексей Данилов: Няма да преговаряме с руските терористи и ще освободим Крим с военни средства

Данилов добави, че без деокупацията на Крим войната не може да се счита за приключила - това би означавало консервация на ситуацията

Алексей Данилов
Алексей Данилов Източник: Telegram

В навечерието на третата среща във формат Кримска платформа секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заяви, че страната ще си върне Крим по военен път, защото други варианти няма, цитиран от Укринформ.

 

"Крим е част от нашата територия и ние сме длъжни да го освободим. Нещо повече - и ще го освободим. Най-вероятно това (освобождаването на Крим, бел. ред.) ще стане с военни средства, ако страната-агресор не разбере, че трябва да напусне нашата територия. Нямаме друга възможност", каза Данилов. Украинският полуостров Крим бе окупиран от руските терористи през 2014 година.

 

Данилов добави, че без деокупацията на Крим войната не може да се счита за приключила - това би означавало консервация на ситуацията. И следващите поколения няма да могат да живеят в мир и войната ще се наследи от потомците. Данилов подчерта, че само след освобождаването на Крим от незаконната военна окупация Украйна ще има гаранции за сигурност.

 

По думите му Украйна получава голям брой съобщения за това, че държавата уж не трябва да освобождава Крим, но всички те са анонимни. "И щом един човек, чиновник от НАТО, показа лицето си, веднага получи отговор от цялата световна общност", каза Данилов, визирайки скандалното изказване на ръководителя на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - Стиан Йенсен, който заяви, че един от възможните варианти за прекратяване на войната може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии в замяна на членство в НАТО.

 

"В това се състои и нашият прагматизъм - възстановяване в границите от 1991 г. Ако това не се случи, то имайте предвид, че съществуването на нашата държава ще бъде постоянно под заплаха. Ако някои имат друг "прагматизъм", то това е техен  проблем и нека те се занимават със своя "прагматизъм" на територията на държавите си", добави Данилов.  


Украйна ясно подчертава, че няма да преговаря с терористи и ще освободи всеки сантиметър своя територия, включително Крим. Данилов призна, че това ще е трудно, но рано или късно ЗСУ ще стъпят на полуострова. Крим е легитимна мишена на украинските сили, които се зарекоха да съборят и Кримския мост.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени