Алексей Навални потвърди местонахождението си в арктическата наказателна колония: Аз съм вашият нов Дядо Мраз

Сподвижниците му съобщиха в понеделник, че Навални е бил преместен в наказателна колония на север от Арктическия кръг

Навални в наказателна колония
Навални в наказателна колония Източник: Ройтерс

Руският опозиционен политик Алексей Навални потвърди във вторник пристигането си в наказателна колония в арктически регион в Северна Русия и каза, че е в "страхотно настроение, както подобава на Дядо Мраз".

 

"Намерихме Алексей Навални. Сега той се намира в IK-3 в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Адвокатът му го посети днес. Алексей се чувства добре", заяви в събота неговата говорителка Кира Ярмиш в социалните мрежи.


Навални публикува серия от десет свързани съобщения (нишка) в профила си в X, след като в продължение на повече от две седмици беше в неизвестност - нито публикуваше, нито някой от съюзниците и адвокатите му имаше сведения къде се намира и в какво състояние е.

 

В съобщението си от 26 декември Навални пише, че се е видял с адвоката си, а първото му съобщение започва с:
"Имам палто от овча кожа, шапка с ушанки, скоро ще ми дадат филцови ботуши, към 20-ия ден имам и брада. Вярно, че няма елени, но пък има огромни, пухкави, много красиви овчарски кучета", пише Навални. Той споменава кучетата още веднъж в едно от последните съобщения, в което описва конвоя в затвора: "Не е като в Централна Русия, а като по филмите - с картечници, в топли ръкавици и валенки. С тези много красиви пухкави овчарски кучета."


Сподвижниците му съобщиха в понеделник, че Навални е бил преместен в наказателна колония на север от Арктическия кръг.


"Не казвам: "Хо-хо-хо", но казвам: "О-о-о", когато погледна през прозореца, където първо е нощ, после вечер, после пак нощ", пише в едно от свързаните съобщения в X 47-годишният опозиционен лидер, който има няколко присъди за лишаване от свобода - за 9 и половина години от 2021 г. и за 19 години - от тази година.


Той казва още, че е бил доведен в събота вечерта (23 декември), и бил транспортиран "с такива предпазни мерки и по такъв странен маршрут (Владимир - Москва - Челябинск - Екатеринбург - Киров - Воркута - Харп)", че не очаквал, че някой ще го намери тук до средата на януари. Ето защо бил крайно изненадан, когато в понеделник вратите на килията му били отворени с думите: "Адвокатът ти е тук да ти види." От него научил, че никой не знаел къде е и "някои дори се притесниха. Благодаря ви много за подкрепата!".


"Като цяло не се тревожете за мен. Добре съм. Страшно се радвам, че най-накрая стигнах дотук", казва Навални, преди да завърши с:
Тъй като аз съм Дядо Мраз, вероятно се интересувате от въпроса за подаръците. Но аз все пак съм Дядо Мраз" със специален режим, така че само тези, които са се държали много лошо, ще получат подаръци".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени