Алексей Резников: На Русия са й останали едва 11-13 % ракети "Искандер", вече харчат критичния си запас

Руската армия ще се нуждае от поне пет години, за да се възстанови от войната в Украйна, каза още украинският министър на отбраната

Алексей Резников
Алексей Резников Източник: Украинско МО

Русия във войната срещу Украйна вече използва своите критични запаси от "Искандер-и" (тактически ракети "Искандер-М", бел. ред.) - 11-13% от общия брой са останали, те не могат да ги произвеждат. Това заяви в интервя за сайта LB украинският министър на отбраната Алексей Резников.

 

"Изчислихме колко са ни стреляли, колко са имали и колко са им останали. Вече посегнаха и на критичния си запас, останаха им някъде около 11-13% "Искандер-и". Според техните съветски класически стандарти трябва да запазят запас от 25-30%. Те вече са се качили в него. Извършили са престъпление от гледна точка на тяхната отговорност. Същото и за "Калибър" (крилати ракети "Калибър", бел. ред.)".

 

Резников каза, че по-рано Русия е използвала както морски, така и наземни "Искандер-и", включително от територията на Беларус: "Но сега, когато гледаме колко и какво пристига, виждаме, че те не използват Искандери, защото не могат да ги произвеждат" .

 

Той добави, че Русия има повече от 7000 ракети С-300, но врагът е започнал да ги използва като ракети земя-земя. "Тя (С-300, бел. ред.) лети до 200-220 километра, така че те тероризират регионите Харков, Николаев, Херсон, Запорожие, използвайки само С-300. За да достигнат нашите критични инфраструктурни обекти в района на Лвов, Тернополска област, Киевска област, Одеска област, те вече използват или пренасяни с бомбардировачи "Ту" ракети Х-101, Х-555 – или "Калибри" с морско базиране", отбеляза той.

 

Резников добави, че на руснаците им отнема от седмица до 10 дни между атаките, за да проведат разузнаване, допълнително проучване, нареждане на спътници, локализиране на украинската ПВО и т.н. Освен това Руската федерация не може да организира две ракетни вълни: "Те могат да направят две вълни, но от ирански ракети + дронове или дронове + ракети, но не могат масирана вълна ракети + ракети, защото има технически нюанси - натрупване, оборудване и т.н.", подчерта Резников.

 

Руската армия ще се нуждае от поне пет години, за да се възстанови от войната в Украйна, каза още украинският министър на отбраната. "По разузнавателни данни на НАТО руснаците са загубили много танкове, артилерия, бронетранспортьори и войници", каза Резников.

 

"Редовните въоръжени сили на Руската федерация ще бъдат възстановени най-рано след пет години", изтъкна украинският министър, като отбеляза, че същото се отнася за руските ракетни запаси. "В края на краищата това е една война на ресурси и НАТО може да калкулира тези ресурси", подчерта той.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени