Америка отбелязва 20 години от атентатите на 11 септември

жо Байдън няма да държи речи, няма да прави изявления, като ще бъде разпространено само негово видеопослание, съобщи Белият до

Атентатът срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.
Атентатът срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Източник: Pinterest

С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в момент, когато позициите на президента Джо Байдън са разклатени от хаотичния завършек на войната в Афганистан. Този война започна през есента на 2001 г. като възмездие за атаките на Ал Каида, разтърсили света и международната политика в началото на века. Двайсет години по-късно чувствата на оцелелите, роднините на жертвите и очевидците са все така остри, макар че според някои експерти за днешните млади американци тези събития вече отдавна са в историята, отбелязва Франс прес.

 

Президентът Байдън ще посети със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 г. Както всяка година там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде днес и в щата Пенсилвания, където се разби самолет, отвлечен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе атакуван Пентагонът. Джо Байдън няма да държи речи, няма да прави изявления, като ще бъде разпространено само негово видеопослание, съобщи Белият дом.

 

САЩ изгубиха в афганистанската си операция 2500 военни и похарчиха около 2 трилиона долара, но оставиха страната на ислямистите, които бяха прогонили от Кабул преди 20 години с обвинението, че дават подслон на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен, убит по-късно в Пакистан.

 

Тази година на 26 август в Кабул бе извършен атентат, отговорност за който пое афганистанският клон на "Ислямска държава". При този удар на летището в Кабул загинаха 13 американски военни. Случилото се потресе американците. Повечето от загиналите през август в Кабул млади мъже и жени едва са били родени при избухването на афганистанския конфликт. Гибелта им напомни, че Америка днес е раздвоена между все още живия за десетки милиони американци спомен за 11 септември и историческата памет за младото поколение, което не е преживяло атентатите и понякога слуша за тях в семейството, в училище или чрез медиите.

 

В публикация в списание "Форин полиси" Стивън Уолт, преподавател от Харвард, си задава въпроса как ли ще бъде отбелязана стотната годишнина от 11 септември през 2101 г. Дали идните поколения "ще виждат в него зрелищна, но в крайна сметка незначителна трагедия или коренен обрат в пътя, по който вървят САЩ и международната политика?", пита се авторът. И си отговаря: "Значението (на един исторически факт) зависи от това кой го тълкува (. . .) - американците, афганистанците, иракчаните, саудитците или европейците".

 

А за някои семейства на загиналите болката от 11 септември остава все толкова остра. "Сякаш това е станало току-що", споделя Моника Айкън-Мърфи, вдовица на 37-годишен бизнесмен, работил на 84-я етаж на южната кула от Световния търговски център. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени