Американска военна част започва последна подготовка за разполагането си в Румъния

ОГ Кугър ще бъде съставена основно от военнослужещи от Втори механизиран полк, които ще действат с бронирани машини Страйкър

Американски войници в Румъния
Американски войници в Румъния Източник: Twitter

Военна част от Втори механизиран полк на американските сухопътни сили, която ще пристигне в Румъния по-късно днес, започна последните си подготовки за дислоциране от Германия, съобщи министерството на отбраната, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес. Около 1000-та американски войници ще се присъединят към намиращите се в Румъния американски сили.

 

Според министерството на отбраната местата за настаняване и тренировки ще бъдат обявени по-късно. Военната част, която представлява пехотен батальон и ще носи името Оперативна група Кугър (Task Force (TF) Cougar), ще бъде под оперативното командване на американския Пети корпус, според прессъобщение, изпратено до Аджерпрес.

 

Основната мисия на ОГ Кугър по време на престоя й в Румъния "ще се състои в провеждане на тренировъчни и съвместни дейности със структурите на румънската армия с цел повишаване на нивото на оперативна съвместимост и взаимно доверие".

 

ОГ Кугър ще бъде съставена основно от военнослужещи от Втори механизиран полк, които ще действат с бронирани машини Страйкър (Stryker), заедно с войници от други специалности - артилерия, инженерни войски, помощни структури и други.

 

"Разполагането на този отряд е част от мерките за укрепване на съюзническите позиции на целия източен фланг на НАТО като отбранителна формула за гарантиране на съюзническата сигурност и възпиране на агресивни действия в региона на Черно море.

 

Същевременно то представлява солидно доказателство за високо ниво на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната в рамките на Стратегическото партньорство между Румъния и Съединените американски щати и изпраща силно послание за солидарност между съюзниците", се подчертава в прессъобщение на министерството на отбраната.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени