Американската посланичка в НАТО отхвърли съобщения за изтегляне на войски от Източна Европа

Телевизия NBC първа съобщи за промени в броя на военните в Полша и балтийските републики

Джулиан Смит
Джулиан Смит Източник: Twitter

Най-високопоставеният дипломат на САЩ в НАТО отхвърли появили се вчера съобщения, че Вашингтон се готви да предложи намаляване на броя на войските в Източна Европа преди предстоящите идната седмица преговори с Русия за напрежението по границата й с Украйна, предаде ДПА.

 

Администрацията не подготвя варианти за изтегляне на сили, които са в Източна Европа, посочи посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит в Туитър, след като телевизия NBC първа съобщи за промени в броя на военните в Полша и балтийските републики.

 

Решаващи разговори в понеделник между Москва и Вашингтон целят да отслабят напрежението след месеци на загриженост у Запада, че руският президент Владимир Путин може да започне нахлуване на украинска територия, подобно на това през 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров. Русия отхвърля обвиненията, че се готви да нахлуе в Украйна и на свой ред обвинява Киев, че е придвижил войски към региона Донбас, контролиран от проруски сепаратисти, припомня БТА.

 

Путин настоя също НАТО да изключи по-нататъшно разширяване на изток, включително и да обещае да не приема Украйна в алианса. Москва заявява, че смята сигурността си за застрашена от напредването на НАТО, тъй като след края на студената война много бивши комунистически държави, които бяха или част от СССР, или тясно свързани с него, се присъединиха към пакта.

 

Западният военен съюз обаче отхвърли идеята, че може да е заплаха за Москва и определи това твърдение като абсурдно. Украйна е близък съюзник на НАТО, но не е неин член, припомня ДПА.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени