Американски F-15 пристигнаха в Румъния, за да засилят въздушното присъствие на НАТО

От 2014 г. НАТО прилага мерки за сигурност с цел да гарантира защитата на съюзниците по източния фланг

Самолети F-15
Самолети F-15 Източник: Pinterest
Американски изтребители F-15 пристигнаха днес в румънската военновъздушна база "Михаил Когалничану" в град Кампия Турзий, за да засилят въздушното присъствие на НАТО в Черноморския регион.
 
В съобщение на Алианса се посочва, че американските военни пилоти ще работят рамо до рамо със своите домакини и с разположения в базата италиански отряд Eurofighter, за да защитят и опазят въздушното пространство на съюзниците. Съвместните операции ще се осъществяват през периода от 18 до 22 декември. Уточнява се, че става дума за планирано разполагане на американските самолети, което наред със задачите по осигуряване на въздушното присъствие цели засилване на многонационалните отношения и подобряване на оперативната съвместимост между съюзниците.
 
"Способността за бързо разполагане на съюзнически въздушни средства в подкрепа на НАТО е жизненоважна за нашата готовност и демонстрира гъвкавостта на силите", заяви бригаден генерал Джоел Кери, заместник-началник на оперативния щаб на съюзническото въздушно командване. Италианските Eurofighters, които в момента осигуряват подобрена система за Air Policing, ще работят от Румъния през следващите три месеца.
 
От 2014 г. НАТО прилага мерки за сигурност с цел да гарантира защитата на съюзниците по източния фланг. От Алианса посочват, че част от тези мерки е засилената система за Air Policing - тя демонстрира солидарността, колективната решимост на НАТО и способността му да адаптира своите отбранителни мисии и възпиращата си позиция срещу евентуални заплахи в отговор на променящата се ситуация със сигурността.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени