Американски F-15 пристигнаха в Румъния, за да засилят въздушното присъствие на НАТО

От 2014 г. НАТО прилага мерки за сигурност с цел да гарантира защитата на съюзниците по източния фланг

Самолети F-15
Самолети F-15 Източник: Pinterest
Американски изтребители F-15 пристигнаха днес в румънската военновъздушна база "Михаил Когалничану" в град Кампия Турзий, за да засилят въздушното присъствие на НАТО в Черноморския регион.
 
В съобщение на Алианса се посочва, че американските военни пилоти ще работят рамо до рамо със своите домакини и с разположения в базата италиански отряд Eurofighter, за да защитят и опазят въздушното пространство на съюзниците. Съвместните операции ще се осъществяват през периода от 18 до 22 декември. Уточнява се, че става дума за планирано разполагане на американските самолети, което наред със задачите по осигуряване на въздушното присъствие цели засилване на многонационалните отношения и подобряване на оперативната съвместимост между съюзниците.
 
"Способността за бързо разполагане на съюзнически въздушни средства в подкрепа на НАТО е жизненоважна за нашата готовност и демонстрира гъвкавостта на силите", заяви бригаден генерал Джоел Кери, заместник-началник на оперативния щаб на съюзническото въздушно командване. Италианските Eurofighters, които в момента осигуряват подобрена система за Air Policing, ще работят от Румъния през следващите три месеца.
 
От 2014 г. НАТО прилага мерки за сигурност с цел да гарантира защитата на съюзниците по източния фланг. От Алианса посочват, че част от тези мерки е засилената система за Air Policing - тя демонстрира солидарността, колективната решимост на НАТО и способността му да адаптира своите отбранителни мисии и възпиращата си позиция срещу евентуални заплахи в отговор на променящата се ситуация със сигурността.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени