Американски генерали: САЩ трябва да са готови да отговорят решително, ако ядреното възпиране не сработи

Нашите конкуренти подобряват позициите си срещу САЩ и техните съюзници в много области със скорост, която е значително по-висока от темпото, което видяхме само преди няколко години, заявяват генералите Антъни Котън и Стивън Уайтинг

Ядрените сили на САЩ, американската ядрена триада
Ядрените сили на САЩ, американската ядрена триада Източник: Колаж/Zonanews

Началникът на Стратегическото командване на САЩ ген. Антъни Котън заяви на среща с американски конгресмени, че сега е важно да се ускори темпът на модернизация на американската ядрена триада поради конфронтацията с Китай и Русия.  Прегледът на ситуацията с ядрените сили е определил модернизацията на ядрения арсенал на САЩ като основен приоритет за поддържане на силно ядрено възпиране. Тези усилия за модернизация, които ще се провеждат през следващите две десетилетия, включват инициативи за модернизиране и на трите съставни на ядрената триада.

 

Висши военни заявиха пред представителите на Конгреса, че САЩ остават готови да възпират стратегически и космически заплахи, но продължаването на инвестициите е от решаващо значение на фона на нарастващата конкуренция.

Котън, както и командирът на Космическото командване на САЩ ген. Стивън Уайтинг, заявиха, че последните инвестиции на Русия и Китай подчертават необходимостта от поддържане на стратегическото превъзходство на САЩ.

 

"Най-важното послание, което искам да предам днес, е, че силите под мое командване са готови да възпрат нашите противници и да отговорят решително, ако възпирането се провали. Никой противник не трябва да се съмнява в нашите способности днес", заяви ген. Котън.

 

И добави:
"Правим това пред лицето на предизвикателства, различни от всичко, с което Америка някога се е срещала. Изправени сме не срещу една, а срещу две равностойни ядрени сили - Руската федерация и Китайската народна република. Тази реалност, съчетана с ракетните разработки в Северна Корея, ядрените амбиции на Иран и нарастващите взаимоотношения между тези страни, допълнително усложнява стратегическите ни разчети".

 

Ген. Котън отбеляза бързите темпове, с които Китай разработва стационарни пускови установки за междуконтинентални балистични ракети, и прогнозира, че ядреният арсенал на Китай може да достигне почти 1000 бойни глави до 2030 г.

 

Той също така подчерта последните изявления на руския президент Владимир Путин, че 95% от стратегическите ядрени сили на Русия са модернизирани: "Накратко, нашите конкуренти подобряват позициите си срещу САЩ и техните съюзници в много области със скорост, която е значително по-висока от темпото, което видяхме само преди няколко години".

 

Ген. Уайтинг описа и постиженията на американските конкуренти, които оспорват превъзходството на САЩ в космоса. Той отбеляза, че към януари флотът от разузнавателни спътници на Китай е нараснал до повече от 359 системи, което е увеличение с повече от три пътиспрямо 2018 г.

 

Русия също продължава да развива и тества космическите и антисателитните си способности, каза Уайтинг. И двамата военни лидери заявиха, че продължаването на инвестициите в стратегически и космически способности е от решаващо значение.

 

 "Въпреки че конфликтът в космоса не е неизбежен, той несъмнено ще бъде разрушителен и ще наруши използването на космоса в продължение на десетилетия. Трябва да сме подготвени, ако възпирането се провали", подчерта ген. Уайтинг.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени