Американски изтребители прехванаха руски самолети близо до Аляска

В съобщението на NORAD се уточнява, че руските самолети са били бомбардировачи ТУ-95, самолети за презареждане ИЛ-78 и изтребители СУ-35

Руски Ту-95 и американски F-22
Руски Ту-95 и американски F-22 Източник: Airforce-technology

Американски изтребители прехванаха шест руски самолета в международното въздушно пространство близо до Аляска, съобщи в неделя Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD), съобщи Ройтерс.

 

В съобщението на NORAD се уточнява, че руските самолети са били бомбардировачи ТУ-95, самолети за презареждане ИЛ-78 и изтребители СУ-35.

От Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана описват прехващането като "рутинно". От NORAD посочиха, че подобно нещо се случва шест-седем пъти годишно в така наречената зона за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска.

 

Тази руска активност в района се случва редовно и не се смята за заплаха, посочи командването в изявление. NORAD проследява и идентифицира всички военни самолети, които влизат в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска, рутинно следи движението на самолети и ако е необходимо, ги ескортира извън зоната, посочиха от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана.

 

Американските самолети, които са участвали в прехващането, са били изтребители F-16 и F-22, стратотанкери KC-135 и разузнавателни самолети E-3 AWACS.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени