Американски ПВО системи "Пейтриът" заменят руските С-300 в Словакия! България пак ли ще остане "съветизирана"? Докога!

Словашките С-300 се готвят за изпращане в Украйна

Ракетни комплекси "Пейтриът"
Ракетни комплекси "Пейтриът" Източник: Pixabay

По искане на НАТО Нидерландия и Германия ще доставят на Словакия американски системи за противовъздушна отбрана Patriot вместо системите за противовъздушна отбрана С-300, ако последните бъдат предадени на Украйна, разкри УНИАН.

Съобщава се, че Германия и Нидерландия ще разположат системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в близост до военновъздушната база "Слиач" в Централна Словакия.

 

"Днес беше взето окончателно решение системата да бъде внедрена. Те имат за цел да засилят възпирането на съюзниците и да защитят словашката територия и нейните жители от всякаква ракетна заплаха. Словакия граничи с Украйна. ЗРК "Пейтриът" ще бъдат въведени в експлоатация от средата на април", се казва в изявление на холандските военни.

 

Преди няколко дни президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускането на 800 млн. долара за подпомагане на сигурността в Украйна. Той също така отбеляза, че в събота администрацията му е разрешила още 200 млн. долара или постоянни доставки на оръжия и боеприпаси за Украйна. Така военната помощ нарасна до колосалната сума от 1 млрд. долара.

 

Припомняме, че с предоставянето на съвременни бойни дронове MQ-9 Reaper, Switchblade 300, Switchblade600, RQ-21 Blackjack, както и на зенитно-ракутни ПВО системи и различно друго оръжие, на практика САЩ ще помогнат за фактическото затваряне на въздушното пространство на Украйна. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени