Американски стратегически бомбардировачи пристигнаха за учение във Великобритания

Ротацията на бомбардировачи засилва ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО, заявиха от американското командване на ВВС в Европа

Стратегически бомбардировач B-52
Стратегически бомбардировач B-52 Източник: Wikipedia

Американски стратегически бомбардировача B-52 пристигнаха в Обединеното кралство, за да участват в учение, предвидено от дълго време, със съюзниците от НАТО. Това се случва в разгара на напрежението между Запада и Русия относно Украйна, предаде Франс прес. Самолетите долетяха от американската база Минот в Северна Дакота.

 

Броят им не бе уточнен. Те кацнаха в британската авиобаза във Феърфорд, на 150 километра западно от Лондон, поясни командването на американските военновъздушни сили в Европа, базирано в Германия. Ученията, в които ще вземат участие самолетите, целят да подобрят нивото на подготовка и взаимодействие с въздушния контрол, който координира удари, извършени в подкрепа на сухопътни сили.

 

"Ротацията на бомбардировачи засилва ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и партньорите от коалицията за запазване на нашата колективна сигурност и суверенитет", се казва в изявление на командването. Освен това американските военноморски сили съобщиха днес, че четири американски ескадрени миненосеца, са напуснали САЩ миналия месец, за да участват в учение в зоната на Шести флот, обхващаща по-специално Средиземно море.

 

Русия обяви пък, че в Крим са пристигнали шест военни кораба с цел участие в бъдещи маневри в Черно море. Всички тези движения идват в момент, в който Русия започна мащабни военни маневри в Беларус, тоест на прага на Украйна, която е в центъра на напрежението между Русия и Запада.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени