Американските Bradley, "убийците" на съветски и руски танкове, вече са в Украйна

По време на войните в Ирак машината е унищожила повече танкове съветско производство, отколкото танкът "Ейбрамс"

БМП "Bradley" (бойна машина на пехотата "Брадли")
БМП "Bradley" (бойна машина на пехотата "Брадли") Източник: Pinterest

САЩ изпратиха на Украйна първата партида бойни машини на пехотата Брадли. Те са част от споразумението за военна помощ между двете страни. Стойността на изпратените машини е $2,85 милиарда.

 

Това  съобщи  Службата за разпространение на визуална информация към Министерството на отбраната на САЩ. Отбелязва се още, че повече от 60 Bradley IFV от Северен Чарлстън, Южна Каролина са изпратени миналата седмица в Украйна.

 

M2 Bradley IFV е американска бойна машина на пехотата, кръстена на американския генерал от Втората световна война Омар Брадли. "Брадли" М2 e работният кон на американската армия от 80-те години на 20 век. Екипажът на машината се състои от водач, командир и мерач, а в задния отсек се транспортират още 6 напълно въоръжени войници. Във версията, предназначена за разузнаване, към екипажа се добавят още двама разузнавачи.

 

По данни на Military-today.com по време на войните в Ирак машината е унищожила повече танкове съветско производство, отколкото танкът "Ейбрамс".

"Брад"... НЕ е танк, - но може да бъде убиец на танкове… и бронетранспортьор", написа в туитър американският генерал от резерва Марк Хертлинг. Той е бивш командир на Сухопътните войски на САЩ в Европа 2011-2012, на многонационална дивизия "Север" в Ирак 2007-2009 г., има и опит като "танкист” от първата иракска война.

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха с дронове граждански обект в Украйна - има загинали

Над 20 ирански дрона убийци, плюс ракети, множество артилерийски обстрели, и това само за последната нощ на руски терор срещу Украйна", написа в Twitter украинският президент Володимир Зеленски

Прочетете повече прочетете повече

МВФ дава на Украйна пакет от помощи в размер на $15,6 млрд.

Освен ужасяващата човешка цена, руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителен ефект върху икономиката: БВП е спаднал с 30 процента през 2022 г., голяма част от индустрията е унищожена, а бедността се е увеличила

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени