Американските F-35 са принудили руските Су-35 в Сирия да летят далеч от щатските дронове MQ-9 Reaper

Централните военновъздушни сили на САЩ имат четири ескадрили в региона

Самолети F-35
Самолети F-35 Източник: Pixabay

Руските изтребители Су-35 са по-малко склонни да тормозят американските дронове MQ-9 Reaper в Близкия изток. Длъжностни лица обясняват това с пристигането на изтребителите от пето поколение F-35 Lightning II в района, пише Gagadget.com, цитиран от агенция Фокус.

 

Изтребителите от пето поколение бяха изпратени в региона заедно с военни кораби на фона на агресивното поведение на Иран в Персийския залив. Високопоставен служител на Министерството на отбраната заяви, че F-35 имат различни роли. Бойните самолети летят около Персийския залив и изпълняват мисии в Сирия.

 

Руските самолети са спрели да атакуват американски дронове MQ-9 Reaper с топлинни капани след пристигането на F-35. Преди това Су-35 успяха да повредят по този начин два БПЛА с интервал от няколко дни.

 

Между другото, наскоро руското министерство на отбраната се оплака от агресивното поведение на F-35 Lightning II. САЩ отричат обвиненията. Освен това преди няколко дни руснаците заявиха, че MQ-9 се е приближил опасно близо до Су-35. Но министерството на отбраната не предостави никакви доказателства извън думите.

 

В същото време Пентагонът отказва да коментира официално причините за намаляването на агресивното поведение на руските самолети. Миналата седмица например Сабрина Сингх, заместник-говорител на Министерството на отбраната на САЩ, посъветва да се говори с руски пилоти, за да се разберат причините.

 

Централните военновъздушни сили на САЩ имат четири ескадрили в региона: две F-16 Fighting Falcon и по една F-35 Lightning II и A-10 Thunderbolt II. Изтребителите от пето поколение F-22 Raptor отдавна са напуснали Близкия изток.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени